Pelerinaj N Moldovei (19-31 august 2008)

Marti: 19 august

Cu inimile pline de dorinta si bucuria intalnirii unor luminatori vii ai vremurilor noastre si, implicit, a lui Dumnezeu in chip profund si tainic, am pornit spre Putna.

Primul tren pe care trebuia sa-l schimbam fiind in Bucuresti, am avut prilejul de a-l vizita pe Florin Tecu la spitalul Colentina. Spre marea noastra bucurie, multumirea si buna lui dispozitie atunci cand ne-a vazut i se citeau pe chip.

Miercuri: 20 august

Iata-ne ajunsi la Putna dupa o noapte mai lunga decat ne asteptam… insa un simtamant puternic coplesea toata oboseala care incerca sa ne stapanesca. Primul popas a fost la Biserica Dragos Voda, cea mai veche biserica de lemn din Europa.

Pasind in incinta manastirii, inimile noastre au inceput sa bata intr-un ritm alert, iar privirile tuturor se indreptau spre mareata ctitorie a Voievodului Stefan.
In zilele sederii noastre la Putna s-a desfasurat un simpozion in memoria Zoei Dumitrescu Busulenga, in cadrul muzeului manastirii, la care am luat parte si noi.
Au urmat discutii duhovnicesti ziditoare, in aceeasi seara, cu parintii Marcu, care ne-a prezentat muzeul si Teofan, in biblioteca manastirii.
Astfel se incheie prima zi plina de hrana sufleteasca, odihna si pace launtrica, daruite din belsug de Dumnezeu prin “lucratorii” Sai.

Joi: 21 august

Inca din zorii zilei in Biserica rasunau cantarile monahilor, noi impartasindu-ne din dulceata si mireasma lor si dand slava lui Dumnezeu.
Dupa Sfanta Liturghie, intre orele 09:30 – 12:00, am gasit oportunitatea de a sta de vorba cu un mare calauzitor si stalp luminos in intunericul ce bantuie astazi lumea – Parintele Adrian Fageteanu. Am intrat cu emotie si bucurie sfanta in chilia Parintelui, care a schimbat cateva vorbe cu fiecare, urmand sa ne destainuie lucruri mari, bine ascunse, “informatii de culise”, am putea zice… Ne-a invatat semnul Sfintei Cruci corect, iar cei care greseau fie si putin, erau loviti de parinte cu Crucea sfintiei sale… ceea ce m-a frapat a fost bucuria cu care au primt acei tineri acest gest al parintelui. Era evident ca se simteau acoperiti de Har si ceea ce la prima vedere si date fiind circumstantele parea inexplicabil, era, de fapt, o lucrare bine realizata.
Dupa masa, indrumati de Parintele Nicodim, ne-am indreptat spre Paraclisul din deal al manastirii. Vastele cunostinte si intelepciunea Parintelui au trezit in noi sentimente de admiratie si multumire ca inca mai avem astfel de oameni. Linistea locului ni s-a parut propice pentru rugaciune, moment in care cugetele noastre s-au unit, strigand cu putere inaintea Domnului.
Spre seara am plecat in pelerinaj spre Manastirea Sihastria Putnei, apoi spre Schitul Sfantul Daniil Sihastrul, asezare care ne-a incantat cu frumusetea sa pe toti pentru prima data.

Vineri: 22 august

Innoptand aici, am participat la Miezonoptica si Utrenie, intre 02:00 – 05:00.
Dimineata, dupa micul dejun, Parintele Partenie, staretul Schitului cu 8 vietuitori, ne aloca o ora de discutii duhovnicesti, dupa care alte clipe de inaltare si intarire prin rugaciune in Paraclisul Schitului.
Am coborat folosti la Sihastria Putnei, in nadejdea ca il vom gasi pe Parintele staret Nectarie, disponibil pentru a ne oferi un cuvant. Desi ocupat cu constructiile intense care se realizau, ne-am impartasit si de la sfintia sa precum albinele, mergand din floare in floare si adunand polen, tot asa si noi… insufletiti pe masura ce mergeam mai departe, gaseam inlauntrul nostru o motivatie mai presus de fire…
Ajunsi din nou la Putna, am fost trimisi in ascultare la Parintele Eufrosin, la bucatarie, iar inainte de aceasta, o parte din noi a revenit la Parintele Nicodim dupa alte sfaturi. Impletind munca, rugaciunea si cantarea, nici nu ne-am dat seama cand am terminat de impachetat sarmalutele si de curatat usturoiul si telina…
Urmeaza masa de seara si o discutie cu Parintele David, un Parinte foarte induhovnicit, insarcinat exclusiv cu marturisirea.
Parintele staret Melchisedec ne-a dat binecuvantarea de plecare, dupa care ne-am amintit ca, prin randuiala lui Dumnezeu, am programat o intalnire cu Monahul Victorin, Parintele arhondar. Nici de aici nu am plecat nefolositi…

Sambata: 23 august

In dimineata zilei de sambata ne-am luat zborul spre Manastirea Agapia, mult regretand faptul ca trebuie sa parasim acest loc, insa mangaiati de gandul ca avem rugaciunile si binecuvantarile atator ingeri purtatori de trup.
Am poposit in Suceava, la Catedrala Sfantul Ioan cel Nou, dupa care ne-am indreptat pasii spre Muzeul Satului si Cetatea de Scaun. Am mers mai departe cu trenul, schimband cu un microbuz si culminand cu … o caruta, nemaiavand alta alternativa, alt mijloc de transport. A fost un drum plin de peripetii, tensionat, pentru noi, iar pentru domnul care il conducea pe Madariche (numele calutului care se lupta sa ne duca la destinatie), straniu, pentru ca este de pus la indoiala faptul ca a mai avut astfel de calatori poznasi …
In sfarsit ajungem la Agapia… manastire foarte mare, care ne-a impresionat prin frumusetea si varietatea florilor. Dupa priveghere am vorbit putin cu Parintele Lavrentie, apoi am mers sa ne pregatim pntru ziua urmatoare.

Duminica: 24 august

Am participat la Sfanta Liturghie, dupa care am pornit spre Agapia Veche, un asezamant izolat, plin de liniste si pace, superb atat la exterior, cat si patrunzand mai adanc in viata de acolo.
Indata ce ne-am intors de la Schit, am plecat spre Manastirea Varatec, inchinandu-ne la sfintele moaste ale lui Mos Gheorghe Lazar si trecand pe la mormantul Veronicai Micle.

Luni: 25 august

Imediat dupa Sfanta Liturghie, am mers in cimitirul manastirii, impreuna cu Parintele Lavrentie, care ne-a dat cateva lectii de smerenie tacute, aproape insesizabile, dar memorabile, mai ales prin abordarea diferitelor probleme si nelamuriri pe care i le puneam. Ne-am intors in casutele noastre pentru cateva ceasuri de odihna inainte de Vecernie si Utrenie.
Maica Acachia ne-a cucerit inimile prin bunatatea, pacea interioara si linistea pe care o raspandea, vorbindu-ne cu precadere despre frumusetea vremurilor care au apus… Si sora Emilia ne-a fost de o mare mangaiere prin sfaturile pe care ni le-a daruit si prin pilda vie pe care o dadea.

Marti: 26 august

Ne-am trezit grabiti, cu gandul de a merge in Paraclisul Manastirii, la Parintele Lavrentie pentru a ne binecuvanta inainte de a incepe slujba.
Am plecat dupa aceea mai departe, lasand in spate alt loc care ne intrase in inima… spre Mitocu Balan. Intalnirea cu Parintele Proclu o asteptam ca pe ceva nepamantesc, asa cum s-a si dovedit a fi! Se pot oare descrie in cuvinte expresiile pe care le aveau pe chipuri cei care ieseau de la Parintele? Nu cred… Intalnirea cu un Sfant nu avea cum sa nu marcheze, in sens pozitiv, vietile noastre… Ne-a impresionat si sora Parintelui Proclu, Maica Filofteia, in cuvintele careia ne-am regasit toti, intr-o anumita masura. Iar duhul pe care il aveau era acelasi cu al Parintelui Cleopa, se simtea indiscutabil…
Trecand prin Humulesti am mers si la Casa memoriala “Ion Creanga”, apoi spre Manastirea Petru Voda.

Miercuri: 27 august

La Manastirea Petru Voda am avut ocazia de a merge la multe slujbe, astfel, dimineata am participat la Ceasuri, Acastist si Sfantul Maslu. Au urmat discutii cu Parintele Ioan Sismanian si un scurt pelerinaj spre Schitul de Maici Petru Voda. Am gasit-o aici pe Maica Fotini, primitoare, care ne-a calauzit si spre azilul de batrani al Schitului. Atmosfera era atat de calda… ajutorul primit de “bunicute”, cum le spuneau maicile, fiind atat de mare, mai ales pe plan spiritual, incat nu

am stat pe ganduri si l-am numit un “azil model”. Intorsi la manastire, am reusit, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa luam binecuvantare de la parintele Iustin.

Joi: 28 august

Intre orele 01:00 – 05:00 au fost Utrenia si Sfanta Liturghie, iar dimineata de la ora 09:00, un Canon, un Acatist, Ceasurile si Parastasul.
Am vizitat cimitirul manastirii, mormantul Parintelui Gheorghe Calciu de aici, iar apoi am primit ascultare la bucatarie.

Seara am plecat spre Manastirea Sihastria, fericiti ca am putut ajunge la Priveghere si Sfantul Maslu. Se simtea foarte puternic prezenta Parintelui Cleopa, in special de catre cei care inca il au in inima viu… Stand in cimitirul manastirii Sihastria iti dai seama ca este un loc plin de sfinti, de drepti inaintea lui Dumnezeu, inspirandu-ti multa pace…

Vineri: 29 august

Zi de Hram la Manastirea Secu (“Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”). Am fost si noi invredniciti de a asista aici la Sfanta Liturghie, la care a participat si I.P.S. Teofan. Ne-am intors la Sihastria pentru a porni spre Sihla, vizitand locul de unde a baut Cuvioasa Teodora apa in timpul vietii sale pamantesti, precum si pestera in care a vietuit. La Sihastria, cand am revenit, privegherea incepuse deja; am mai cumparat si primit carti pentru biblioteca ASCOR-ului, iar dupa aceea am primit ascultare de la Parintele care facea curatenie in Biserica.

Sambata: 30 august

Zi mare pentru Moldova si pentru intreaga Ortodoxie: Canonizarea Sfantului Ioan de Rasca si Secu. Mergem cu bucurie in suflete din nou spre Manastirea Secu. Totul a fost deosebit la aceasta Sfanta Liturghie, ca si cum Sfantul Ioan ar fi fost printre noi si ar fi mijlocit ca totul sa fie bine. Cu aceasta binecuvantare se incheie pelerinajul nostru in acest rai pamantesc, pe aceste meleaguri sfintite de stramosii nostri cu sangele si cu nevointele lor.

Duminica: 31 august

Ultimul popas a fost in Bucuresti, pentru Sfanta Liturghie, finalizandu-se astfel simetric traseul nostru. Dam Slava lui Dumnezeu ca a odihnit si fericit sufletele noastre istovite de greutatea neputintelor, care si-au gasit refugiu si odihna in El! Multumim Domnului si Maicutei Sale pentru marea milostivire aratata catre noi acum si in veci! AMIN.

Categorii: Uncategorized | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: