Fumatul şi efectele sale

      Un procent însemnat de oameni mor din cauza fumatului. Numărul de fumători a crescut simţitor, ca efect al campaniilor agresive de publicitate.

      Tutunul conţine circa treizeci de substanţe dăunătoare pentru spănătate. Cea mai periculoasă dintre ele este nicotina. Ca urmări ale fumatului enumerăm afecţiunile bronhopulmonare, iar cea mai ameninţătoare urmare a fumatului este cancerul pulmonar.

      Studiile arată că fumatul constituie cauza a 87% din decesele datorate cancerului pulmonar şi 30% din decesele determinate de alte tipuri de cancer. Fumatul are de asemenea un rol important în cazurile de ateroscleroză, adică obturarea vaselor cu colesterol (grăsime). În acest caz, colesterolul constituie un factor major de risc pentru infarct, accident vascular cerebral, tromboze pulmonare şi ale membrelor inferioare. Fumatul contribuie într-o mare măsură şi la creşterea cazurilor de astm, emfizem pulmonar, pneumonie, osteoporoză.

      Asupra organismului copiilor fumul exercită o acţiune deosebit de nocivă. Pe lângă toate celelalte, la adolescent se formează un complex de devieri neuropsihice. Suferă atenţia, memoria, somnul, dispoziţia e „săltăreaţă”.

      La fumători se dezvoltă o dependenţă denumită sindromul nicotinic.

      De asemenea, la femei, creşte incidenţa cancerului de col uterin. În acelaşi timp, fumatul creşte riscurile asociate consumului de contraceptive hormonale (infarcte, accidente vasculare).

      Măreşte riscurile de naşteri dificile. Gravidele care fumează sunt expuse unui risc crescut de a naşte înainte de termen, de a avea un avort spontan, de a da naştee unui făt cu greutate mică sau de a expune nou-născutul la un risc crescut al sindromuluide morţi subite. De asemenea, este cunoscut că fumătoarele pot avea o menopauză precoce.

      Bronşita cronică şi emfizenul au cea mai mare frecvenţă la fumător, care inhalează aer cu concentraţii ridicate de particule şi gaze iritante.

 

[1] Dr. Dmitri Avdeev, Nervozitatea la copii şi adolescenţi,Editura Sophia, pag. 68

[2] Larisa Ciochină, Constantin Iftimie, O viziune asupra vieţii, Editura Provita Media, Bucureşti, 2003, pag. 139

[3] Ibidem, pag.140

[4] Barnea, Dr. Matei; Papadopol. Ing. Corneliu, Poluarea şi protecţia mediului, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1975, pag. 78

 

 

 

Categorii: Uncategorized | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „Fumatul şi efectele sale

  1. Daca intr-un an cel putin 1 milion de oameni mor…pai asta e bine??..nu?…ka sa ne mai raraim draqu`

  2. ascorslatina

    „Intelepta afirmatie!” Asta ai gandit tu sau te-a inspirat vreun filosof? Asta sa o spui tu cand oi fi cu un pas inainte de moarte… Ca daca tot trebuie sa ne rarim.. ce-ar fi daca ai muri si tu zilele astea… ar fi necesar si frumos nu????

    Scuze pentru indrazneala raspunsului dar asta ai spus tu….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: