Conferinţă Dan Puric – 16 noiembrie

„Cine suntem?

afis-finalaaaaaaaaa5

Mircea Vulcănescu zicea: Care-i misiunea tinerei generaţii? Să unească sufleteşte şi în duh România. Care este misiunea tinerei generaţii de la noi? Să se ridice din patru labe în două, cu labele de sus să-şi facă cruce. M-aţi înţeles? Să treacă măcar la nivel de puric, pentru că ei săracii sunt patrupezi. Ei nici măcar nu ştiu, zice Hegel că verticalitatea, poziţia bipedă, este poziţia Sf. Duh. Extraordinar. Aceasta-i verticalitatea creştină. Şi timpurile care vor urma de acum încolo vor fi de „Daciada” şi de „Cântarea României” în Ortodoxie. O să fie o hora unirii ecumenică, un fel de manea, o să fie o înfrăţire formală, care n-o să aibă legătură nici măcar cu spiritul catolic.

În clipa actuală în România, tineretul nu poate să se ducă nicăieri, pentru că nu găseşte zone de autenticitate. Tineretul adevărat nu se poate duce într-o biserică care amestecă lucrurile… Tineretul nu mai are valori. Şi atunci noi trebuie să creăm valorile, prin credinţa şi prin felul lor de a fi ca ele să aibă capacitate contaminantă. Îl vede şi începe să-l imite. Părintele Iustin Pârvu este un model de verticalitate şi de demnitate creştină.

Părintele Iustin a îngenuncheat în faţa suferinţei neamului românesc. Când vom pune toţi genunchiul acolo unde l-a pus Părintele Iustin, neamul acesta va fi invincibil, se va ridica, căci este un neam în genunchi dar nu îngenuncheat. Şi acest neam va ridica şi o Europă măcinată de confuzii şi ateism, o va ridica cu sufletul şi cu ochii către Dumnezeu. Domnule, n-a suferit poporul acesta un creştinism religios.

Adevărul întotdeauna se află la mijloc. Ce este adevărul? A zis Pilat. A zâmbit şi a plecat fără să afle răspunsul. Ce este adevărul? Comentariu foarte bun făcut de Siluan Athonitul şi dus mai departe de Sofronie. Sf. Siluan Athonitul, el observă lucrul acesta. Şi zice: Aţi observat? Ce este adevărul? A zâmbit şi a plecat. Fără să ştie că era în faţa Adevărului. În clipa aceea, el n-a întrebat: Cine este adevărul? De asta am spus eu în articol, important e nu ce e România. România este market pentru Comunitatea Europeană, spaţiu de portavioane pentru americani, gubernie pentru ruşi şi ţară de jumulit pentru securitate. Dar cine este România? România este Grădina Maicii Domnului. Iar dumneavoastră sunteţi grădinarii.

Ştiţi când istoria a fost ucisă de veşnicie? Când Hristos, umilit pe cruce a zis: iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac. N-a zis: „Să vedeţi ce am să vă fac Eu vouă”. Fiţi atenţi! El în clipa aia a ucis istoria. A scos-o în sfera eternităţii, a veşniciei şi şi-a cerut iertare. Şi atunci, vedeţi veşnicia aceasta a creştinismului?

Comunitatea Europeană nu este un stat federal. Nici nu tinde către aşa ceva. Un stat federal îşi păstrează nişte autonomii. E o ciorbă nedefinită. Dacă vă uitaţi, ei vor să facă o constituţie europeană. Ei vor să meargă la un preşedinte european, un parlament european, o constituţie europeană. Deocamdată ei sunt un contract economic. Interesul lor e unul economic. De unde rezultă că Comunitatea Europeană e un cuvânt prost folosit, e un agregat de interese.

Ca să fim manipulaţi, trebuie să dispară frânele astea. Şi credinţa creştină este o frână. Pentru că credinţa creştină te leagă de Dumnezeu, nu te leagă de formaţiuni statale care sunt efemere pe piaţa istoriei…. Ideea de pedeapsă, ideea de îndreptare, ideea de pocăinţă, ideea de căinţă sunt dizolvate de un contract social legislativ. Vedeţi că începe o mare luptă. Ei sunt de fapt o lume contractualistă, care se ciocnesc cu o lume religioasă. Catolicismul este şi el de tip contractualist, catolicismul de mult a fost separat, puterea politică, de puterea bisericească şi intră deja în figuraţie. Pe când România, ca şi Ortodoxia este de natură tradiţionalistă, adică un fel de a fi. Un popor, la fel ca şi un om, este o intimitate.

E o vreme din asta care te întristează. Dar numai atât. Tristeţea morţii este alungată de nădejdea creştină. Când coboară Sf. Duh, roagă-te în clipa aceea să te întărească Dumnezeu. Şi atunci te întăreşte. Sarcina noastră,a creştinilor, e aceea de a fi împreună.

Vezi o lume variată. Eu am văzut un ocean de suferinţă. Un om zbuciumat, un om în aparenţă fericit, un om măcinat interior, trist şi singur e omul fără Dumnezeu.

La Părintele Iustin când i-am spus păcatele, dintr-o dată am văzut că dispare sub pat. Zic. Ce faceţi părinte? „Ia nişte miere de aicea”. E un gen din acesta paradoxal care-ţi răspunde cu o bunătate, vedeţi Hristos dezmărgineşte omul din social şi-l frustrează din aşteptări. Că tu te aştepţi să zici: canon! Iei canonul: 5 mii de metanii. Unde vă uitaţi părinte? „Am nişte borcane cu miere aicea”, m-o fi văzut mai pişpiriu…

Eu apăr ceea ce trebuie să apăr, ceea ce aparţine de identitatea neamului, că naţiunea oricum nu mai e… Neamul s-a retras în Biserică, în lumânarea aia care se topeşte. E fabulos lucrul acesta. Asta a rămas: neamul se identifică cu Biserica. Asta e ultima bătălie mare. Şi dacă Biserica este compromisă, este desacralizată, atunci noi suntem oameni de manele.

Extras din Revista Atitudini, Nr. 2, 2008

dsc02595_2dsc02708_2dsc02770_1_1dsc028101da

dsc02781dsc02809dsc02678

Categorii: Uncategorized | 6 comentarii

Navigare în articol

6 gânduri despre „Conferinţă Dan Puric – 16 noiembrie

 1. Maria

  Mai , Dumnezeu sa va dea putere sa faceti mai departe ceea ce ati inceput pt ca sincer mie imi place foarte mult . Iar acum mi-ati facut o surpriza nespus de mare odata cu anuntarea venirii lui Dan Puric si la Slatina …Dumnezeu si Maicuta Domnului sa va intareasca pe mai departe …

 2. Daniel Micu

  Va multumim! Si sa ne pomeniti si pe noi la rugaciune ca avem nevoie…

 3. Pingback: Blogul Editurii Agnos » Blog Archive » Conferinte Dan Puric - noiembrie 2008

 4. Pingback: Dan Puric conferenţiază în Slatina în data de 16 noiembrie 2008 : EPISCOPIA SLATINEI

 5. nyco

  Minunat!Nici nu se poate exprima in cuvinte sentimentul care m-a cuprins in legatura cu conferinta….tuturor ne-a folosit si ne-a bucurat sufleteste…Slava Domnului pt aceste mici bucurii de care avem parte!

 6. Geo

  asa e!minunate cuvinte a spus Dan Puric!o conferinta ca asta se poate numi si terapie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: