Pelerinaj 29 – 30 Ianuarie, Iezer, Pahomie, Pătrunsa


“Sa calatoresti cu speranta e mai important decat sa ajungi undeva…”

Acest pelerinaj a inceput cu intalnirea de la 8 dimineata. Entuziasmul se citea pe fetele tuturor, iar fiecare dintre noi se gandea ca in cele doua zile petrecute departe de oras ne vom regasi linistea si pacea sufleteasca.

Nu a fost un drum obisnuit, ci unul special, cantecele si rugaciunile rostite invaluindu-ne intr-o stare spirituala specifica unui pelerinaj.

Drumul s-a desfasurat in mod normal intampinand dificultati in apropiere drumului de munte.Incecarile la care am fost supusi nu ne-au redus din dorinta arzatoare de a petrece 2 zile mai aproape de Dumnezeu.

Ajungand in fata manastirii Pahomie ne-am dat seama ca sunt atatea minunatii pe lume pentru fiecare…doar ochi sa ai sa le vezi, inima cu care sa le simti si brate sa le cuprinzi si atunci ale tale toate vor fi…

Fiind captati de sunetul cristalin si linistitor al cascadei de langa manastire am descoperit un lucru uimitor… “Cum te asculta apa cea moale si delicata! Dar mare provocare e sa te faci ascultat de ceea ce pare dur , de neclintit”.

Discutia purtata cu parintele Staret Damaschin ne-a determinat sa ne punem un semn de intrebare in ceea ce priveste viata noastra cotidiana, grijile lumesti, neatentia acordata sufletului si grija pe care majoritatea oamenilor o poarta trupului.

Parintele avut bunavointa de a ne raspunde la cateva intrebari, iar din raspunsurile acestuia am invatat ca libertatea este cea mai mare virtute a omului. De asemenea, ne-am dat seama ca, pentru ca o relatie dintre un baiat si o fata sa decurga normal trebuie mai intai sa ne descoperim pe noi insine, sa stim ce vrem dar mai ales sa stim sa respectam libertatea celui de langa noi. Avand in vedere ca aproape toti pelerinii eram adoloescenti, parintele ne-a vorbit despre aceea puritate a iubirii care din nefericre in zilele noastre se gaseste foarte putin. Cu persoana pe care o ai langa tine trebuie sa imparti atat bune cat si rele, sa il accepti asa cum este fara a avea pretentia de a-l schimba chiar si in cel mai mic fel.

O alta problema pe care am discutat-o a fost importanta aspectului fizic: naturaletea nu trebuie modificata prin machiaj, intelegand astfel ca este pacat sa modificam ceea ce a lasat Dumnezeu. De asemena este nevoie de o tinuta decenta cel putin in biserica, ar trebui sa se faca diferenta dintre un barbat si o femeie, femeia purtand fusta si intrand in biserica cu capul acoperit.

Dupa aceasta discutie ne-am asezat la masa. Nu a fost o masa oarecare ci una deosebita din doua motive: inainte, in timpul si dupa masa au fost rostite rugaciuni, iar mancare a avut un gust deosebit, desi pregatita intr-un mod simplu.

Dupa terminarea mesei ne-am adunat fortele si am pornit spre manastirea Patrunsa unde baietii aveau sa ramana peste noapte, iar fetele sa se intoarca inapoi la Pahomie insotite de unul dintre baieti.

Drumul lung si anevoios a fost indulcit de aerul proastpat, de fulgii de nea ce cadeau usor, de brazii suri si neclintiti cu trunchiuri netede si goale ce se ridicau incremeniti si drepti pana la inaltimi ametitoare.

Privelistea ce se infatisa in fata ochilor ne destepta in suflet atat groaza cat si admiratie, dar noi nu ne temeam sa inaintam, ne temeam doar de incremenire. Ajunsi la manastirea Patrunsa si privind in urma la un drum de aproape doua ore ne-am dat seama ca nu exista scurtaturi pentru a ajunge in locurile frumoase. Chiar daca nu ne-am putut permite sa petrecem mai mult timp in Sfantul Lacas noua ne-au fost de ajuns cateva minute pentru a rosti o rugaciune si a ne pregati din nou de drum de data aceasta avand nevoie de mai mult curaj deoarce noaptea incepea sa isi aplece ploapele peste crestele muntilor.

Chiar daca ne aflam in mijlocul pustiului, chiar daca existau riscuri, cu inima invelita in vesmantul fricii am reusit sa ajungem cu bine, Dumnezeu facandu-si simtita prezenta si de aceasta data. Am participat apoi la slujba de priveghere urmand a ca a doua zi dimineata sa aiba loc slujba inchinata Sfintilor Trei Ierarhi.Dupa masa de pranz am purtat din nou discutie cu parintele Damaschin la sfarsitul careia ni s-au alaturat si baietii. Inainte de plecare am primit binecuvantarea parintelui si ne-am despartit cu greu de acele locuri unde am promis ca ne vom mai intoarce.Am facut un popas si la manastirea Iezer iar pe drumul de intoarcere spre casa aveam sa vizitam si manastirile Tunu, Cozia si Ostrov.

Am ajuns cu bine inapoi relunadu-ne activitatile obisnuite, dar aducandu-ne mereu aminte de clipele de liniste petrecute acolo si asteptand in fiecare moment urmatorul pelerinaj sperand elibererea de dorinta care duce catre pacea interioara!

img_2661img_0008img_0018img_2546img_2598img_0014img_2576img_0007img_2659img_2666img_2663copy-of-img_0015

Programul propus inţial

Joi:

07.45 întâlnirea în faţa polclinicii Helios (zona Zahana)

08.00 plecarea cu microbuzul

10.00 sosirea la Schitul Pahomie, cazare fete

10.30 discuţii cu Pr. Damaschin, Duhovnicul schitului

11.30 servirea mesei

12.15 plecare spre Mânătirea Pătrunsa pe jos (drum forestier, potecă pe munte)

14.00 sosirea, vizitarea Mânăstirii Pătrunsa

14.30 discuţii duhovniceşti cu Pr. Varsanufie, Stareţul M. Pătrunsa

15.30 întoarcerea fetelor însoţite de un băiat spre Pahomie

17.00 Vecernie şi la Pahomie şi la Pătrunsa

18.00 servirea mesei, odihnă

21.00-01.00 slujba de priveghere

Vineri:

09.00 Slujbă (Acatist, Ceasuri, Sf. Liturghie)

12.00 Servirea mesei

12.30-14.00 Fetele se odihnesc la Pahomie; Băieţii vin spre Pahomie de la Pătrunsa

14.00 Discuţii duhovniceşti cu Pr Damaschin

16.00 Plecare de la Pahomie cu microbuzul

16.30 Vizitarea Schitului Iezer

17.30 plecare spre Slatina

20.00 sosire în Slatina

Observaţii:

În microbuz vom cânta. De asemenea, vom asculta muzică religioasă şi „de bun gust” (de ex. Richard Clayderman)

Masa este asigurată la Mânăstire

Este posibil să fie zăpadă, şi din această cauză este bine să avem la noi 2 perechi de încălţăminte în caz că una se udă, pe traseul Pahomie – Pătrunsa

9874pah2patrunsapahomie178965489schitul_patrunsaschitul__patrunsachilie_la_patrunsa

Categorii: Uncategorized | 3 comentarii

Navigare în articol

3 gânduri despre „Pelerinaj 29 – 30 Ianuarie, Iezer, Pahomie, Pătrunsa

  1. Sunt chiar foarte frumoase peisajele. Am decât o singură observaţie de făcut şi sper să nu te superi pe mine dar povestirea este scrisă prea în genul compunerilor din clasa a-V-a….Puţină destindere nu ar strica!

  2. Daniel Micu

    in legatura cu observatia…noi suntem toti la liceu si pana ne formam scriem asa, mai inocent…dar frumos

  3. Putin

    Pentru amatorii gen baditza mircea, le este recomandat sa-si vada de „treaba” lor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: