Pelerinaj la Craiova de Praznicul Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de mir

Cunoscand cinstirea acordata de craioveni sarbatorii Sfantului Dimitrie, ocrotitorul orasului, am gasit prielnica aceasta zi celui de-al doilea pelerinaj la Craiova, de data aceasta intr-un grup mai mare.

Tinerii sunt intr-o continua cautare a propriilor radacini, anxiosi pana la elucidarea enigmelor care se coboara intr-un moment din viata la fiecare in parte(si este bine sa fie asa; pentru ca indiferenta poate duce la moarte sigura.) Aceasta dorinta de a descoperi o citeam pe chipurile tinerilor ascor-isti.

In drum spre Craiova am ascultat muzica psaltica si clasica, gandindu-ne cat de armonios si iscusit lucreaza Dumnezeu si cum ne adumbreste cu Harul Sau, chiar daca noi nu percepem la masura efectiva. Si in aceasta zi L-am simtit langa noi, ne-am bucurat de prezenta Sa.

Primul popas a fost la <<Muzeul de Arta>> care isi are sediul in somptuosul Palat al familiei Jean Mihail, functionand in aceasta cladire din anul 1954 si dispunand de un patrimoniu cultural valoros de peste 4000 de lucrari de arta adunate si conservate de-a lungul anilor. Ne-am oprit intr-o sala, unde ni s-au oferit mai multe informatii, mergand apoi mai departe. Atentia ne-au captivat-o indeosebi creatiile de exceptie semnate de Constantin Brancusi, sculptor de valoare mondiala, precum si picturile lui Nicolae Grigorescu, Th.Aman sau Constantin Lecca.

Am plecat cu un bagaj mai bogat spre <<Muzeul Olteniei>>, sectia de Istorie si Arheologie, devenit azi o adevarată „academie” a frumosului şi adevărului, îndeplinind funcţii complexe, legate nemijlocit de cele ale instituţiilor de învăţământ, de artă si de educaţie. “Istoria este ecoul a tot ce cade pe drumul neamului omenesc, este cea dintai carte a unei natii in care isi vede trecutul, prezentul si viitorul (o analiza a trecutului cu scopul de a înţelege prezentul şi de a ne călăuzi comportamentul în viitor).” (Balcescu, Mead si Lamartine)

Dupa aceste vizite am mers in Parcul Romanescu pentru a servi masa si a petrece timpul ramas pana la procesiune. S-a citit din Viata Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir, urmand discutii pentru ca in final toti sa ne mobilizam, sa diversificam si sa imbinam activitatile, facand si putin sport. Ni s-au alaturat niste prieteni din Craiova care au adus si mingiile. Am adus la capat si o partida de fotbal, cu inconvenientele unui echipament nu tocmai adecvat. Am considerat ca pentru a ajunge in timp util la sediul ASCOR Craiova, pentru a ne schimba, era vremea sa plecam.

Imbracati in costume nationale am mers la Vecernie, care incepea la ora 17, la Catedrala. Slujba a fost deosebita, multimea de oameni care inconjura Biserica astepta sa poata saruta Sfintele Moaste. La ora 19 a inceput Procesiunea pe care am simtit-o cu adevarat edificatoare, datatoare de liniste sufleteasca si pace, in pofida conditiilor de afara. Nu putem uita fanfara si corul care canta alternativ “Troparul Sfantului Dimitrie” si “Cu noi este Dumnezeu”, nici predica IPS Irineu sau bucuria celor care au luat parte.

La sfarsit, cand am revenit la Catedrala, am sarutat Sfintele Moaste si, cu binecuvantarea Parintelui Cristian (Tudor), ne-am intors la sediul ASCOR-ului de unde am plecat spre Slatina. Nu mai simteam oboseala sau frigul, ci ne rasuna necontenit in inimi…“Mare aparator te-a aflat intru primejdii lumea, purtatorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe pagani. Deci precum mandria lui Lie ai surpat, si la lupta indraznet ai facut pe Nestor, asa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.”

Cu rugaciunile Sfantului Mucenic Dimitrie, Doamne Iisuse Hrisoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!

dscf6420dscf6422dscf6425dscf6426dscf6441 dscf6444dscf6471dscf6473dscf6474dscf6477img_1823img_1827img_1828img_1830img_1843

Categorii: Uncategorized | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: