Reţete de post

Tofu cu legume

Ingrediente: 3 dovlecei; 2 vinete; 3 cepe; 2 teline; 1 ardei gras; 1 praz; 1 cutie de tofu; 200 g ciuperci; 5 linguri ulei de masline; 2 linguri otet de mere, cimbrisor, sare, piper.

Mod de preparare: Doveleceii, vinetele, ceapa, prazul, ciupercile, ardeii si telina sunt taiate si puse intr-un vas. Se adauga peste ele piper, sare, otet si doua lingura de ulei de masline. Sunt laste cateva minute pentru a se „inrudi” unele cu altele. Dupa ce au devenit „rude”, sunt puse intr-o tava intr-un strat generos. Peste legume se pune tofu taiat cubulete. Se adauga 2 linguri ulei si cimbrisor. De dorit ar fi ca tava sa fie acoperita cu o folie de aluminiu. Tava este pusa la cuptor la o temperatura de 190-200 grade Celsius, timp de 35 minute. Dupa timpul mentionat, tava este scoasa, se inlatura folia si se mai stropeste cu o lingura de ulei continutul. Se mai da la cuptor 10 minute pentru gratinare.

Praz cu masline

Praz cu masline

Ingrediente:  3 tulpini groase de praz, 1 cesca ulei, 4 rosii,  2 cepe, 3-4 caþei de usturoi , 1 legatura marar, 100 g masline negre, sare, piper, paprica (dupa gust), 1 lingura zeama de lamaie sau 1 pahar de vin alb

Mod de preparare: Ceapa, rosiile si usturoiul se toaca marunt. Apoi rumenim ceapa in ulei, la foc mic.  Cand devine aurie adaugam rosiile, usturoiul, paprica, piper. Dupa ce taiem in bucati prazul,  il  punem la rumenit adaugand o ceasca de apa. Il lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute.

Intre timp,  scoatem samburii din masline, si le adaugam impreuna cu zeama de lamaie sau paharul de vin, lasandu-le sa fiarba inca 5-10 minute. Cand este gata adaugam sarea potriveste de sare si presaram marar.

Ghiveci calugaresc

Ghiveci calugaresc

Ingrediente: 5-6 cartofi,  3 morcovi,  3 ardei grasi, 1 dovlecel, 1 conopida, 1 varza mica,  300 g  fasole verde,  1 telina mica,   100 ml bulion,  3 cepe,  4 rosii, 1 pahar ulei,
3 legaturi patrunjel verde, sare, piper,

Mod de preparare: Curatam de coaja telina, ceapa, dovlecelul, morcovii si cartofii, dupa care taiem ceapa si o punem la calit in ulei. Taiem in bucatele cartofii, dovlecelul, conopida, fasolea verde si ardeii, iar in felii morcovii, telina si rosiile. Varza o taiem  fideluta. Pe toate acestea le adaugam peste ceapa.  Stingem totul cu apa, adaugam sare, piper si presaram o parte din verdeata.  Punem totul in cuptor  timp de o ora. La urma, presaram patrunjelul ramas.

Strudel cu mere

Ingrediente: 1 pachet de foi de placinta; 1 kg de mere; 3 plicuri de zahar vanilat; 2 linguri de zahar; 1 lingura de scortisoara macinata; cateva picaturi de esenta de rom; ulei; 5 nuc.

Mod de preparare: Dupa ce merele au fost taiate si razuite, adaugam zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si esenta de rom. Ungem foile de placinta cu ulei si le punem una peste alta pana cand terminam tot pachetul. Peste foi adaugam amestecul de mere si rulam pana la jumatate pe latime. Apoi, din cealalta parte rulam tot pana la jumatate si taiem pe jumatate rulourile. Ele trebuie puse cu „incheietura” dedesubt, astfel incat sa nu se poata desprinda in timpul coacerii. Le ungem cu ulei iar deasupra punem miez de nuca. Se da cuptor (180°C) timp de minute 30 minute. Dupa ce au fost scoase si s-au „odihnit” 20 de minute, sunt pudrate cu zahar.

Cartofi cu ciuperci

Ingrediente: 500 g cartofi; 250 g ciuperci; o jumatate lingura faina; nucsoara; o ceapa; patrunjel; marar; zeama de lamiie; ulei; sare.

Mod de preparare: Dupa ce ciupercile au fost spalate si tocate, sunt calite in putin ulei impreuna cu ceapa tocata. Se adauga faina, sare, verdeata, nucsoara si zeama de lamaie.

Dupa ce am ales cartofi de aceeasi marime, ii curatam, ii frecam cu sare si ii punem la cuptor. Dupa ce s-au copt, sunt taiati la un capat, cat sa stea drepti si se scoate miezul. Miezul scos se amesteca cu ciupercile. Cartofii umpluti se aseaza intr-o tava unsa si se introduc in cuptor pana se gratineaza.

Mancare de bame

Ingrediente: 700 g de bame, apa indoita cu otet, 2 ceapa, 3 linguri de ulei, 6 rosii, patrunjel, sare.

Mod de preparare: Dupa ce bamele au fost curatate, sunt spalate in mai multe ape cu otet. Dupa ce am calit ceapa, adaugam in cratita rosiile lipsite de coaja, bamele, o lingurita de otet, verdeata si sare. Cratita se acopera si bamele se fierb la foc incet.

Salata cu naut

Ingrediente: 1 conserva naut (400 gr); 1 borcan de ciuperci (280 gr); ardei gras; 3 graunti usutori pisat, zeama de lamaie, sare, piper, 2 linguri ulei de masline.

Mod de preparare: Ingredientele mentionate se amesteca si se condimenteaza cu sare si piper. Peste ele se adauga cele doua linguri de ulei de masline. Se pot adauga si seminte de susan coapte in tigaie fara ulei. Se serveste rece.

Tort de post

Mareste imaginea.


Blat:
150 g nuca macinata, 100 g zahar, 1 plic praf de copt, 250 ml apa minerala, 6 linguri faina (compozita trebuie sa aiba consistenta unui chec). Amesteci zaharul cu apa minerala, nuca, praful de copt, faina si pui compozitia intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit.
Ca orice blat, se insiropeaza: 200 ml apa, 3 linguri zahar, 1/2 fiola esenta de rom.
Crema la alegere. Schimband crema schimbi si gustul de fiecare data.
Crema
Pentru crema poti sa folosesti frisca vegetala simpla sau amestecata cu nuca macinata (sau alune); daca prajesti putin nuca sau alunele este mai bine. Poti sa amesteci frisca si cu fructe: capsuni, zmeura sau amestec de fructe de padure.
O alta varianta de crema este cea din plicuri de crema instant la care se inlocuieste laptele cu apa minerala, suc sau cafea, dupa dorinta.

Ardei gras cu sos de rosii

Ingrediente: 1 kg ardei, 1,5 kg rosii, 3 cepe mari, ulei, sare, faina

Mod de preparare: Ardeii se prajesc un ulei. Dupa ce s-au racit, se curata de pielita. Rosiile se dau prin razatoare. Se pun la fiert pana scad. Cepele taiate se prajesc in ulei; inainte ca acestea sa fie rumenite se adauga o lingura de faina. Se mai lasa putin si se toarna sosul de rosii si ardeii. Se tin pe foc aproximativ 15 minute.

Reteta de post – Mere din aluat

Mareste imaginea.

Ingrediente: 250 gr faina; 2 gr sare; 25 gr zahar; 30 gr margarina vegetala; 5 gr drojdie; 120 gr apa calduta; 12 gr lapte soia.

Umplutura de mere: 1 mar; 2 linguri de zahar; 50 gr stafide; 1 lingura lamaie; scortisoara.

Mod de preparare: Merele sunt taiate si amestecate cu zaharul si lamaia; sunt lasate la cuptorul cu microunde 5 minute. Dupa ce s-au racit, adaugam stafidele si scortisoara.

Impartim aluatul si adaugam din compozitia de mere. Adunam capetele aluatului intins si formam mingiute. Ele sunt puse cu partea adunata in jos. Le lasam timp de 40 minute, pana isi dubleaza volumul.

Le ungem cu ulei, adaugam un stiks in mijloc si decoram cu feliute de migdale. Le lasam la cuptor 15 minute, la 180 grade.

Placinta cu masline

Mareste imaginea.

Ingrediente pentru foaie: 3 cani cu faina (cani de 250ml.); 2 cesti de apa calduta (cesti de 150ml.); 1 ceasca de ulei (150ml.);  sare.

Toate ingredientele se amesteca si se framanta o coca pentru cateva minute. Trebuie sa fie un aluat destul de usor de intins.

Ingrediente pentru umplutura: 200-250g. masline negre fara simburi; 50-80 ml. ulei; 2 cepe mari; 1 legatura de marar; sare, piper dupa gust.

Mod de preparare: Ceapa si maslinele sunt taie marunt si sunt puse la calit intr-o tigaie. Cand s-au inmuiat, se adauga sare, piper si putina apa. Se lasa sa fiarba incet, pana ce apa se evapora. Se adauga mararul tocat si se da la racit.

Aluatul obtinut se imparte in doua. Din fiecare parte se intinde cate o foaie. Pe fiecare foaie se pune jumatate din umplutura de masline, se ruleaza foaia si se pune intr-o tava intinsa, unsa cu ulei. La fel procedam si cu al doilea rulou. Se ung cu putin ulei si se dau la cuptor (incalzit dinainte). Sunt lasate la un foc iute 15 minute, apoi se reduce focul si mai sunt lasate inca 20 de minute pana se rumenesc rulourile.

Chiftelute de cartofi cu sos de rosii

Mareste imaginea.

Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 catei de usturoi, faina, ulei, 2 rosii,o ceasca mica de bulion, 1 ceapa, busuioc, 1 gogosar(ardei)verdeata, vegeta, sare, piper.

Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Dupa ce s-au racit se dau prin razatoarea mare,se adauga usturoiul pisat, o lingura de vegeta, o lingura de faina si se amesteca. Se ia cu o lingura din compozitie, se da forma unei chiftele, se da prin faina si se prajeste in ulei incins.

Pentru sos: ceapa si ardeiul se curata, se taie marunt si se calesc 5 minute in ulei. Se adauga rosiile decojite, taiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.

Pofta buna!

Reteta de post – Turta dulce

Mareste imaginea.

Turta dulce – Ingrediente: 500 g zahar, 500 ml cu apa, 1 plic praf de scortisoara, 2 plicuri praf de copt, faina.

Turta dulce – Mod de preparare: Zaharul se topeste pe foc pana se caramelizeaza. Se adauga o ceasca de apa si se asteapta pana se topeste zaharul caramel si se lasa la racit. Se praful de copt stins cu putin otet. Tot in sirop se adauga si scortisoara pudra. Se amesteca bine totul. Se adauga faina. Tava in care se coace turta dulce se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge si se tapeteaza cu putina faina. Se toarna compozitia. Turta dulce se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 45 – 50 minute. Turta dulce poate fi glazurata cu ciocolata de post.

Sarmale de post

Mareste imaginea.

Sarmale de post – Ingrediente: 1 cana de orez; 500g de ciuperci; 2 morcovi; 2 cepe; 2 linguri de ulei; 1 lingura delikat; o varza acra, piper, sare, 500g de suc de rosii

Mod de preparare: Ciupercile si ceapa sunt date la mixer, pana se obtine o pasta mai groasa. Morcovul este ras, peste el se adauga uleiul si delikat-ul si este pus spre a fi inabusit. Peste morcov, adaugam orezul si putina apa. Dupa ce orezul este fiert, se amesteca cu ciupercile si ceapa trecute prin mixer. Se lasa sa se raceasca dupa care se infasoara sarmalele. Pe fundul cratitei in care vor fi puse sarmalele, punem un strat de varza. Peste sarmale vom aseza un alt strat de varza, sucul de rosii cu doua cani de apa si doua frunze de dafin. Acoperim cratita si o lasam la cuptor 3 ore. Pofta buna!

Putem imbogati reteta de sarmale, adaugand in compozitie: stafide, nuca sau diferite legume.

Mancare de vinete

Mareste imaginea.

Mancare de vinete – Ingrediente: 5 ardei grasi copti ; 4 vinete; 2 cepe potrivite; 2 linguri de bulion; delikat, piper, sare.

Mod de preparare: Vinetele sunt curatate, taiate fasii si puse la copt. Ceapa se caleste impreuna cu bulionul. Ardeii copti sunt taiati fasii si adaugati peste ceapa calita. Peste acestea se adauga si vinetele si un pahar de apa. Sunt lasate la fiert pana scade apa. Se codimenteaza dupa gust !

Sfaturi pentru o sanatate fara conservanti

Mareste imaginea.

1. Grau integral incoltit cu miere

Graul incoltit nu trebuie sa depaseasca un milimetru, adica trebuie lasat in apa de seara pana dimineata. Se schimba apele la grau o data la cateva ore si se amesteca cu germeni de seminte si miere dupa gust. Se poate adauga mieji de nuca de anul acesta.

2. Salata de legume

Morcov, telina, pastarnac, ceapa, zeama de la o lamaie, zeama de la o portocala, zeama de la o grefa, sfecla, ardei,(eu puneam si castraveti), asezonate cu putina sare si ulei de masline, dupa gust, ardei gras, s.a.m.d. Legumele le tai rondele si apoi cubulete.

3. Propolis, miere si polen

Toamna si-a incheiat parcursul si acum cei care vand pe piata produse apicole sunt multi.

4. Sucuri de legume si fructe

Se fac inclusiv cu grefe, portocale, lamai, legume de toate felurile si fructe, plus o lingura de miere. Cine poate – si nu are diabet – sa il bea in aceeasi zi in care este facut.

Incercati sa evitati conservele din comert de post pentru ca acestea contin E-uri multe si conservanti si de asemenea incercati sa nu mai consumati margarina. Margarina se depune pe interiorul vaselor de sange. Singurul care curata vasele de sange natural este usturoiul.

Dieta aceasta poate fi completata cu cartofi prajiti – de exemplu, dar cartofii trebuie fierti inainte si pus uleiul la incins bine inainte pentru ca sa fie asimilat acest ulei in intregime in cartofi si implicit in organism.

– grau integral prajit
– o lingura de tinctura de propolis cu o ceasca de apa, dimineata
– orez fiert cu legume
– nuci prajite

Va doresc sa fiti sanatosi, ca postul se apropie, si sper sa ma pot tine si eu de o parte din ele !

Georgescu Dragos Corneliu

Salata de fasole alba

Ingrediente 1 cana de fasole alba fiarta, 150 grame rosii cherry, 1 legatura de patrunjel. Pentru sos avem nevoie de o lingurita de ulei de masline, 3 catei de usturoi, rozmarin, sare, piper, suc de lamaie.

Preparare: Fasolea alba fiarta se amesteca cu rosiile cherry si cu patrunjelul tocat. Usturoiul se toaca marunt si este calit impreuna cu rozmarinul într-o tigaie cu ulei de masline. Se adauga sare, piper si se lasa 15 minute la racit. Se amesteca sosul cu fasolea fiarta si rosiile cherry. Pofta buna.

ZACUSCA

Ingrediente: 1 kg. ceapa; 2 kg. gogosari; 4 kg. vinete (curatite de coaja, fierte, scurse bine si date prin masina de tocat carne); 700 grame ulei; 2-3 linguri pasta de tomate, dupa gust; sare, piper, cimbru, busuioc, maghiran, oregano, dupa gust; morcovi, telina, dovlecei, ciuperci, praz, usturoi (date de asemenea prin masina de tocat).

Mod de preparare: Se caleste usor ceapa in ulei, apoi se adauga gogosarii, vinetele si celelalte legume, sare, piper etc. si cand este aproape gata, pasta de tomate.

Se fierbe pe aragaz (pe tabla) sau la cuptor circa o ora (pana se ridica uleiul la suprafata) si se toarna fierbinte in borcane cu capace, care se inchid ermetic. Se acopera borcanele cu paturi, pana se racesc, apoi se aseaza frumos in camara.

POFTA BUNA !

Orez cu sos de soia

Ingrediente: 3 ardei grasi, 3 cepe, sos soia, 3 linguri ulei, orez 200 gr (pentru 2 portii)

Mod de preparare: Se fierbe orezul la foc mic. Ceapa se taie marunt, ardeii se taie rondele si se calesc cu putin ulei. La final se adauga sosul de soia si sare. Se servesc cu orezul fiert.

Mancare de ciuperci

Ingrediente: 300 g ciuperci, 6 linguri de ulei, cascaval de post, 2 rosii, 1 ardei gras, o ceapa, piper, busuioc, mamaliga

Mod de preparare: Dupa ce ciupercile au fost curatate si oparite, sunt taiate marunt si puse la calit. Se adauga ceapa calita, ardeiul tocat si rosiile decojite. Se lasa la fiert, la foc mic; se adauga sare. Cand sunt fierte, ciupercile sunt puse peste sos si mai sunt lasate doua minute la foc mic. La final, se adauga piper si busuioc.

Supa de ceapa

Ingrediente: 5 cepe, 2 linguri de ulei, 1 lingura cu faina, 7 felii de paine prajita in cuptor, 500 ml apa, patrunjel, piper, sare.

Mod de preparare: Ceapa se caleste in ulei, la foc mic. Cand s-a rumenit, se adauga faina si se amesteca pentru cateva minute. Se adauga apa si se lasa pe foc timp de 25 de minute. Apoi se adauga patrunjelul si crutoanele.

Cartofi taranesti

Ingrediente: 10 cartofi, 3 catei de usturoi, 2 ceapa, 1 ceasca ulei, 1 cana apa, piper, sare

Mod de preparare: Ceapa se curata, se taie marunt si se pune la calit. Cartofii se curata, se spala, se taie si se adauga peste ceapa calita. Se amesteca usor, apoi se adauga apa si se acopera cu un capac pana se innabuse. Cateii de usturoi se sfarama si se adauga peste cartofi. Se adauga sare, piper si se lasa la fiert acoperit, pana sunt gata.

Paste cu nuca

Ingrediente: 1 punga paste, 3,5 l apa, 250 g nuci, sare, 3 linguri zahar

Mod de preparare: Pastele sunt fierte in apa clocotita, timp de 10 minute. Dupa ce au fiert, sunt strecurate si trecute prin apa rece. Miezul de nuca tocat, este pus intr-o tigaie cu putin ulei. Dupa ce s-a rumenit se amesteca cu pastele. Sunt servite calde. Se poate adauga si putin rom.

Ardei gras cu sos de rosii

Ingrediente: 1 kg ardei, 1,5 kg rosii, 3 cepe mari, ulei, sare, faina

Mod de preparare: Ardeii se prajesc un ulei. Dupa ce s-au racit, se curata de pielita. Rosiile se dau prin razatoare. Se pun la fiert pana scad. Cepele taiate se prajesc in ulei; inainte ca acestea sa fie rumenite se adauga o lingura de faina. Se mai lasa putin si se toarna sosul de rosii si ardeii. Se tin pe foc aproximativ 15 minute.

Supa de conopida

Ingrediente: 1 conopida mare, 4 cartofi, 3 linguri de ulei, 1,5 l apa, 3 linguri faina, 1 legatura de patrunjel, sare, piper

Mod de preparare: Dupa ce conopida a fost spalata, sunt indepartate cotoarele groase. Se pune la fiert impreuna cu cartofii, timp de 25 de minute.

Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Faina se pune in uleiul incins si se amesteca pana cand faina capata o culoare galbuie. Apoi se adauga treptat, cate 2-3 polonice cu supa; se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amestecat bine, mai este lasata cateva minute pe foc, apoi se adauga patrunjelul.

Prajitura cu mere

Ingrediente: 20 linguri zahar, 20 linguri ulei, 20 linguri apa, sare, 1/2 pachetel bicarbonat de amoniu stins cu lamaie, un pachetel zahar vanilat.

Mod de preparare: Ingredientele mentionate se bat cu telul timp de 5 minute, apoi se adauga faina (900 g). Compozitia se framanta timp de 10 minute.

Se unge tava cu ulei, se intinde prima foaie si peste ea se adauga umplutura de mere. Aceasta umplutura se acopera cu a doua foaie si se pune prajitura la cuptor. Este lasata la foc potrivit pana in momentul in care foaia de deasupra capata o culoare aurie. Dupa ce s-a racit, se pudreaza cu zahar vanilat.

Spaghetti cu sos de rosii

Ingrediente: o punga de spaghetti, 100 ml ulei, 2 cepe, 1 kg rosii sau 6 linguri pasta de tomate, 1 lingura zahar, busuioc, cimbru, piper, foi dafin.

Mod de preparare: Se fierb pastele in apa clocotita cu sare. Se strecoara si se clatesc cu apa rece si apoi se amesteca cu ulei.

Ceapa se taie marunt si se pune la calit in tigaie; se adauga sosul de rosii, condimentele, se adauga apa, daca e necesar, si se gatesc impreuna, pana sunt fierte. Se amesteca cu pastele si se pun la cuptor cateva minute. Se servesc fierbinti.

Dovlecei cu usturoi

Ingrediente: 3 dovlecei, 6 catei de usturoi, 1 legatura de patrunjel, 3 linguri ulei de masline, piper, sare.

Mod de preparare: Dup ace dovleceii sunt spalati, se taie rondele. Usturoiul pisat se amesteca cu uleiul de masline. Compozitia de ulei si usturoi se pune intr-o tigaie. Feliile de dovlecel sunt adaugate in tigaie in momentul in care uleiul s-a incins. Rondelele de dovlecei se scot din tigaie dupa ce s-au rumenit.

Supa crema de legume

Ingrediente:
– 3-4 morcovi medii
– 2 radacini de patrunjel
– 2 teline mici
– 6 cartofi potriviti
– crutoane
– 2-3 cepe
-1 legatura patrunjel
– sare, piper
– 1 ardei
– 3-4 linguri ulei
– 1/2 lamaie

Mod de preparare:
Se spala si se taie legumele marunt. Se pun la fiert intr-o oala mare cu apa si piper pana se sfarama. Cand toate legumele sunt fierte, le scoatem si le mutam intr-un castron (exceptand ceapa pe care o dam afara de tot) unde le pasam pana obtinem o crema. Se adauga apoi zeama care ne-a ramas, dar cu masura astfel incat sa nu fie prea subtire. Iar daca ramane prea consistenta mai putem adauga apa. La sfarsit adaugam verdeata, sare si lamaie dupa gust. Se serveste cu crutoane.

Ciorba de vara

Ingrediente
3 cepe verzi, 3 frunze de telina, 3 ardei, 4-5 rosii, 4 morcovi, 3 radacini de patrunjel, 300 g de fasole verde, 500 g de cartofi noi, sare.

Mod de preparare
Se curata si se spala morcovii, patrunjelul si cartofii. Se taie felii subtiri morcovii si patrunjelul iar cartofii cuburi. Cepele se spala si se taie ineluse. Telina se taie marunt, ardeii se taie cubulete iar fasolea verde se alege, se rupe bucatele si se spala. Se pun la foc, intr-o oala, cu apa aferenta, ceapa, telina, ardeii, morcovii si patrunjelul radacini. Cand da in clocot se adauga fasolea verde si se lasa iar pana da in clocot si apoi se pun cartofii. Dupa vreo 5 minute se pun rosiile taiate bucatele. Se mai lasa la fiert vreo 10-15 minute. Se gusta de sare si se serveste cu patrunjel verde tocat si smantana

Daniela Faget

Supa crema de praz

Ingrediente:   1 kg praz, 3 linguri ulei de masline, 1 lingura faina, 1 cana lapte de soia sau supa strecurata, vegeta.   Mod de preparare:   Prazul se taie in bucati subtiri si se inabuse in putina apa cu ulei, se adauga faina si se stinge cu apa sau zeama de zarzavat. Se lasa sa fiarba bine ca sa poata trece prin sita. Dupa ce s-a trecut prin sita, se subtiaza cu lapte de soia sau supa si se mai pune sa dea un clocot pe foc. Se pune sare si se serveste cu crutoane.

Daniela Faget

Supa de conopida

– 1 conopida potrivita
– 3 cartofi
– 1 l apa
– sare, piper
– 3 linguri de margarina (ulei)
– 2 linguri faina
– 1 legatura de patrunjel fin tocat
Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele groase . Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert impreuna cu conopida 20-25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Se topeste margarina intr-o craticioara, se pune faina si se amesteca continuu pana capata culoare galbuie, se adauga, putin cate putin, 2-3 polonice de supa, apoi se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amesteca bine, se mai da 2-3 clocote si se adauga patrunjelul.

Supa de zarzavaturi

Ingrediente:
4 morcovi, 2 cepe, 2 cartofi, un dovlecel, o varza dulce mica, 2 ardei grasi, 1 ceasca de orez sau fidea, 2 cesti suc de rosii, patrunjel, sare.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam zarzavaturile si le punem la fiert in 3 l de apa.
2 ) Dupa ce da in fiert punem orezul, apoi sucul de rosii. Daca folosim fidea, o punem cu 10 minute inainte ca supa sa fie gata.
3 ) Potrivim de sare si putem adauga si putin zahar dupa gust.
4 ) La sfarsit presaram verdeata tocata marunt.

Din zarzavaturile ramase putem prepara o salata.

Supa de rosii

Ingrediente:
1kg de rosii (sau o cutie de bulion), o ceapa, un ardei, zahar, o legatura patrunjel, o legatura marar, fidea (fara ou), sare, boabe de piper.

Ingrediente:
1 ) Curatam ceapa si ardeiul pe care le tocam marunt.
2 ) Rosiile spalate, oparite cateva minute in apa, le trecem prin strecuratoare
3 ) Punem la fiert ceapa si ardeii in 2 l apa, iar dupa ce au dat in cateva clocote, adaugam si rosiile.
4 ) Dupa 15 minute adaugam fideaua (fara ou), sare si piper dupa gust.
5 ) Fierbem inca 10 – 15 min.
6 ) Dupa ce am oprit focul, presaram verdeata tocata marunt si acoperim vasul cu un capac.

Daca vrem sa adaugam putin ulei:
– Ceapa si ardeiul le putem cali in putin ulei.
– Stingem cu sucul de rosii si amestecam continuu sa nu se prinda.
– Adaugam si cei 2 litri de apa, procedand la fel ca mai sus.

Supa de cartofi

Ingrediente:
500g cartofi, 2 morcovi, 1 pastarnac, 1 radacina patrunjel, jumatate de telina, 2-3 rosii, 2.5l apa, 1 ceapa

Instructiuni:
1 ) Curatam, spalam bine zarzavatul si-l taiem cubulete mici, tocam ceapa si le punem la fiert.
2 ) Dupa ce s-au fiert pe jumatate, adaugam si cartofii taiati in cuburi mici.
3 ) Cand cartofii sunt aproape fierti, punem rosiile curatate de pielite si seminte, taiate in felii. Daca nu avem rosii putem pune bulion sau suc de rosii.
4 ) Lasam sa mai dea putin in clocot.

Cand servim, presaram deasupra patrunjel verde tocat marunt.

Se poate adauga si o lingura de untdelemn, cand punem cartofii

Crema de zarzavaturi

Ingrediente:
2 cartofi, 2 morcovi, 1 telina mica, 1 praz, 2 rosii (sau suc de rosii), 2 cepe, 1 legatura de patrunjel, 1 ceasca de ulei, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam zarzavaturile si le taiem marunt.
2 ) Fierbem zarzavaturile cu apa si ulei pana se sfarma.
3 ) Le pasam pana devin ca o crema.
4 ) Daca este prea consistenta, o subtiem cu putina apa, iar daca este prea subtire, se ingroasa cu 2 linguri fulgi de porumb, dizolvati in putina apa rece.

Ciorba de fasole verde

Ingrediente:
1 kg fasole verde, 2 cepe potrivite, 2 ardei grasi, 1 morcov, 2 – 3 rosii ( sau cateva linguri cu bulion ), 1 legatura de patrunjel, marar si leustean, si sare.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam bine zarzavaturile.
2 ) Dupa ce am indepartat coditele de la fasole, o taiem bucatele. Ceapa si ardeii se taie marunt, iar morcovul il dam pe razatore.
3 ) Intr-o oala punem la fiert 2 litri de apa, iar dupa ce da in clocot, adaugam fasolea si zarzavaturile.
4 ) Intre timp curatam rosiile de pielita, le taiem in felii si le indepartam semintele. Curatam verdeata si o taiem marunt.
5 ) Dupa ce s-au fiert zarzavaturile, adaugam rosiile ( sau bulionul ), uleiul si in final verdeata. Potrivim de sare dupa gust.

O servim calda.

Bors de primavara

Ingrediente:
6 fire de ceapa verde, 1 fir usturoi verde, 4 legaturi de loboda, 2 legaturi de stevie, mai multe frunze de spanac, 1 lingura de orez, 2 cartofi, 1 lingura bulion, 1 cana de bors, 1 legatura marar, patrunjel si leustean, sare si piper dupa gust.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam bine toate zarzavaturile.
2 ) Ceapa si usturoiul tocate marunt, orezul spalat in mai multe ape si cartofii taiati in cubulete, le punem la fiert in doi litri de apa.
3 ) Cand sunt aproape fierte, adaugam frunzele de loboda, stevie si spanac taiate in fasii, apoi punem bulionul, sarea si piperul.
4 ) Dupa ce s-au fiert toate zarzavaturile, punem borsul si lasam sa dea intr-un clocot.
5 ) Luam oala de pe foc si adaugam verdeata taiata marunt.

Se poate servi cald sau rece.

Salata cu tofu


Salata cu tofu

Ingrediente: 400 g tofu, 200 g maioneza din soia, 200 g morcovi, o capatana de usturoi, verdeata – marar sau patrunjel.

Mod de preparare: Se trece prin razatoare mare tofu, usturoiul si morcovul, dupa care se amesteca cu maioneza. Cu verdeata tocata se orneaza preparatul.

Salata de morcovi


Salata de morcovi

600 gr morcovi;
2 mere;
4 linguri de suc de portocale;
Suc de la o lamaie;
Coaja de portocala si lamaie;

Se curata si se dau pe razatoare morcovii si marul. Morcovul si marul se amesteca cu celelalte ingrediente si se tin la frigider timp de 2h.

Salata orientala

Salata orientala

Este singura la care trebuie sa recomand otetul, dar si acela cat mai natural, nu chimic, sau il luati din borcanul de castraveciori. Merge diluat cu putina apa.

Cartofii fierti in coaja, curatati (sau cu coaja lasata pe ei, curatita doar de ochiurile negre), se taie felii, de preferat mai mici si mai subtirele, ca sa ia cat mai mult contact cu sosul salatei.

Se adauga ceapa multa taiata felii subtiri, castraveciori murati in otet sau gogosari taiati felii, si neaparat masline.

Apoi sare si ulei dupa gust. De otet am spus deja, iar de piper nu e nevoie.

La aceasta formula clasica mai puteti adauga dupa inspiratie,din iuteala mainii, si alte cruditati: odata felioare subtiri de ardei, alta data bucatele mici de broccoli sau conopida, alta data putina salata verde, dar fara a o lasa mult in contact cu otetul inainte de servire…

Cu multa placere, de la Mariana.

Salata de varza murata

Varza murata se scurge si se taie marunt. Se pune intr-un castron, deasupra se presara abundent cimbru, se adauga ceva zeama de la varza murata si ulei. Se amesteca bine.Dupa gust se poate pune si piper.

Merge foarte bine ca garnitura la orice mancare uscata, dar si singura, doar cu paine.

Mariana

Salate de cruditati

Salatele de cruditati sa nu lipseasca in nici o zi! Si de preferat numai cu zeama de lamaie, mai rar cu otet, si acela sa fie diluat cu apa!

Faceti salate combinand orice legume si zarzavaturi va ies in cale, nu prea multe deodata, dar in fiecare zi altfel. Mergeti pe combinatii de culori, daca sunt prea multe de culoare verde puneti niste accente portocalii (morcovi taiati sau rasi), negre (masline), sau rosii (ardei, rosie, ceapa rosie, sfecla rosie cruda taiata marunt sau rasa).

Multi adauga cu succes uneori si felii de mere, de portocale, sau cateva stafide…

Sare f. putina, sau chiar deloc, zeama de lamaie face sa nu se simta lipsa sarii.

Daca aveti, folositi sare de mare.

Un efect grozav in salatele dvs. il au algele, pe care le puteti gasi uscate, la pungi, prin piete pe la punctele cu produse naturiste. Cu circa 20 minute inainte ca salata sa fie gata, luati cateva alge si le puneti la inmuiat intr-o farfurie intinsa cu putina apa. Algele vor absorbi apa, si devenind moi si putin crocante, le puteti taia la marimea dorita, preferabil cu foarfeca.  Apoi le adaugati in salata.

(Tot cu foarfeca dvs, care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, se taie bine multe alte verdeturi, sau chiar feliile de portocale in cubulete mici de ex.pentru salata de fructe, fara a umple fundul de lemn cu pretioasa zeama)

Ulei deasemenea cat mai putin in salate. Se poate suplini cu avocado (dar sa nu fie prea crud), curatat de coaja si taiat bucatele. Daca fructul de avocado ni se pare cam tare, il mai lasam cateva zile sa se maturizeze si deci sa devina mai uleios.

Ceapa si usturoiul (chiar in cantitati mici daca va feriti de miros) sa fie nelipsite.

Uneori mai puteti adauga salatelor si 1-2 cartofi fierti si taiati felii. Merge si putin orez fiert, nelipicios.

In zilele cu dezlegare la peste, faceti o salata de cruditati astfel combinata si adaugati in ea  niste sardele sau ficat de peste cu ulei cu tot (din conserva). Adaugati zeama de lamaie; de sare nu e nevoie, amestecati bine si… sa-mi spuneti cum a fost! Nu mai aveti nevoie de alta mancare. Doar de paine (de preferat neagra sau graham adevarat).

Foarte repede veti gasi combinatiile care va plac cel mai mult, si va asigur ca in felul asta puteti tine un post intreg, fara a mai gati altceva. Nu e sanatate curata?

Cu multa placere, de la Mariana.

Salata cu fructe si legume

Timp de preparare: cca 20 minute. Cca 110 kcal/portie. Se consuma cu bagheta proaspata.

Ingrediente

200 g varza alba
200 g morcovi
4 l.s. suc natural de portocale
4 l.s. otet de fructe
1/2 l.c. sare
piper negru macinat
putin zahar
2 l.s. ulei de floarea-soarelui
8 jumatati de nuci
1 lg. frunze de patrunjel
2 mere mici acrisoare
felii de portocale pentru ornat

Mod de preparare

1. Varza se taie in fasii subtiri si morcovii in cubulete mici. 2. Se amesteca sucul de portocale cu otet, piper si zahar. Apoi se incorporeaza uleiul si se bate putin. Legumele se pun in marinata si se amesteca totul. 3. Nucile se taie marunt. Frunzele de patrunjel se toaca si varful acestora se pastreaza pentru ornat. 4. Merele se taie in patru, se indeparteaza cotorul si pulpa fructului se taie in felii subtiri. 5. Salata de legume se asaza pe un platou sau pe farfurii impreuna cu merele. Deasupra se presara nuci si frunze de patrunjel. Se orneaza cu felii de portocale si cu frunzele de patrunjel tocate.

Daniela Faget

Crema de usturoi

Ingrediente:   6 catei usturoi, 100 ml suc lamaie, 400 g cartofi, 100 ml ulei masline presat la rece, sare.   Mod de preparare:   Cartofii fierti cu restul ingredientelor se mixeaza in blender, uleiul adaugandu-se treptat. Crema se poate orna cu masline si se serveste pe paine prajita.

Daniela Faget

Salata de legume cu macaroane

Ingrediente:

6 cepe verzi, 500 g macaroane scurte, 4 rosii, 1 morcov mijlociu, o jumatate conserva de fasole verde, o conserva mica de boabe de porumb, 50 g alune prajite.
Pentru sos:

6 linguri untdelemn fin (masline sau floarea-soarelui), 5 linguri otet alb sau otet de mere, 1 lingurita de zahar, sare, piper macinat, 1 lingurita de ardei iute tocat marunt, verdeata tocata (patrunjel sau marar).
Preparare:

Se pun la fiert macaroanele, se strecoara si se amesteca cu putin untdelemn. Se curata si se spala ceapa verde, se taie pe diagonala in 3-4 bucati.
Rosiile se oparesc, se curata de pielita si de codita si se taie in feliute subtiri. Morcovul se curata, se spala, se taie in patru pe lung, apoi in feliute ct mai subtiri. Se scoate fasolea din conserva, se scurge bine, la fel si boabele de porumb. Alunele se prajesc in tigaie fara untdelemn, apoi se sfarma (nu prea marunt) in piulita. Se pun toate legumele si alunele intr-o salatiera, se toarna deasupra sosul bine batut cu furculita.

Mentiuni: Se serveste salata cu macaroanele caldute sau fierbinti.

Salata de vinete tocate

Ingrediente:
Alegem cateva vinete potrivit de mari si cu forma cat mai regulata, ca sa fie mai usor de copt. De asemenea, trebuie sa fie proaspete, de culoare inchisa, lucioase, iar la pipait sa fie putin moi. 200ml ulei, 1 ceapa potrivita, sare.

Instructiuni:
1 ) Se spala bine vinetele si se usuca pe un servet de hartie. Dupa spalarea initiala a legumelor (valabil si pentru ardeii copti), apa nu mai trebuie folosita, pentru a pastra aroma deosebita de fum.
2 ) Se aseaza vinetele pe plita incinsa la un foc iute si se invart pe toate partile, pentru aproximativ jumatate de ora. Cand coaja exterioara s-a inegrit si flescait, iar prin gaurile create in timpul coacerii incepe sa iasa abur si lichid, se iau de pe foc si se lasa intr-o cratita sa se raceasca, atit cat sa poti pune mana pe ele sa le cojesti.
3 ) Se indeparteaza coaja, apoi se taie pe lung la capatul superior si se rad usor, cu un cutit semintele, ca sa nu pierdem nimic din „corpul” legumei.
4 ) Se aseaza vinetele curatate pe un fund de lemn inclinat si se pune deasupra lor un alt fund de lemn. Prin apasare, dupa inca o jumatate de ora sunt eliminate sucurile acide care fac rau la stomac.
5 ) Se toaca vinetele cu un tocator de lemn sau de plastic (se poate si cu cutitul, dar acela taie in loc sa striveasca si pierde din aroma) pina cand capata o consistenta de „pasta”. Unii prefera sa le puna in mixer, dar nu ies la fel de bune.
6 ) Se pun in vasul final in care se vor servi, se adauga sare dupa gust, apoi se freaca incet cu ulei (preferabil de masline „light”, dar si floarea soarelui este bun) ca atunci cand facem maioneza.
7 ) La sfarsit se adauga ceapa data pe razatoarea mica sau taiata foarte marunt, se decoreaza cu felii de rosii si se pune la rece. Dupa cum observati, reteta este traditional romaneasca, fara maioneza si alte dresuri care ii modifica gustul.

Se mananca pe paine si de preferat cu o garnitura de ardei copti.

Salata de primavara

Ingrediente:
2 salate verzi, 2-3 gulii, 3 castraveti, 1 legatura ridichi, 1 ceapa, ulei, otet (sau zeama de lamaie), sare, piper

Instructiuni:
1 ) Spalam bine salata, lasam sa se scurga de apa si o taiem fideluta
2 ) Curatam castravetii si ridichile, spalam si taiem in feliute subtiri.
3 ) Guliile curatate si spalate le dam pe razatoarea mare.
4 ) Amestecam totul, adaugam ceapa taiata solzisori, uleiul, otetul si potrivim de sare si piper dupa gust.

Putem s-o face si fara ulei.

Salata de orez

Ingrediente:
1 ceasca de orez, 4 ardei grasi, 4 rosii mari bine coapte, 4 cepe potrivite, otet, 1 legatura de marar, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Alegem si spalam orezul, apoi il firbem cu apa si sare.
2 ) Dupa ce s-a fiert se pune intr-o salatiera.
3 ) Rosiile crude si ardeii copti se taie marunt, la fel ceapa si mararul.
4 ) Amestecam si potrivim de sare si piper.

Putem pune si putin ulei.

Salata de ciuperci marinate

Ingrediente:
1 kg. ciuperci, 100 ml ulei, 100 ml otet, 2 foi de dafin, boabe de mustar, sare, piper

Instructiuni:
1 ) Alegem ciuperci de cultura albe de preferinta mici.
2 ) Curatam si spalam ciupercile in cateva ape.
2 ) Fierbem ciupercile 15 min in apa clocotita cu sare, apoi lasam sa se scurga apa.
3 ) Fierbem cu 200 ml apa otetul, uleiul, sarea, piperul si foile de dafin.
4 ) Dupa ce s-a racit, turnam peste ciupercile aranjate in borcan.
5 ) Punem boabele de mustar, inchidem ermetic borcanul si-l pastram la temperatura camerei.

Salata de ardei

Ingrediente:
6 ardei grasi, 2 catei de usturoi, 1 ceapa, o legatura de patrunjel, cimbru, 6 linguri otet, 5 linguri de ulei, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Spalam , curatim ardei de seminte si ii taiem in fasii de 2 cm, pe care le asezam pe un platou.
2 ) Curatam si spalam ceapa, o taiem solzisori si o aranjam peste fasiile de ardei.
3 ) Pisam usturoiul ce putina sare si piper, amestecam cu ulei si otet si turnam peste ardei si ceapa.
4 ) Deasupra presaram cu verdeata tocata marunt.

Ardei copti

Ingrediente:
Alegem ardei „drepti”, de orice culoare (dar rosii sau galbeni sint mai gustosi decit verzi), astfel incat sa poata veni in contact cu suprafata plitei in orice pozitie.

Instructiuni:
1 ) Punem pe plita ardeii si-i coacem pe toate partile pina cind cea mai mare parte a suprafetei lor s-a copt, iar coaja superficiala a inceput sa se desprinda.
2 ) Dupa ce s-au copt, ii punem intr-o cratita, presaram pe ei putina sare si acoperim cratita.
3 ) Peste o jumatate ora ii putem curata de coaja si-i asezam intr-un castron, punem otet ( de mere daca avem ) si sare.

Daca ardeii sunt prea mari, ii taiem longitudinal, indepartam semintele, insa lichidul din interior il punem in castron impreuna cu ardeii.

Peste ardei putem pune si putin ulei (de masline preferabil).

Salata de vinete tocate

Ingrediente:
Alegem cateva vinete potrivit de mari si cu forma cat mai regulata, ca sa fie mai usor de copt. De asemenea, trebuie sa fie proaspete, de culoare inchisa, lucioase, iar la pipait sa fie putin moi. 200ml ulei, 1 ceapa potrivita, sare.

Instructiuni:
1 ) Se spala bine vinetele si se usuca pe un servet de hartie. Dupa spalarea initiala a legumelor (valabil si pentru ardeii copti), apa nu mai trebuie folosita, pentru a pastra aroma deosebita de fum.
2 ) Se aseaza vinetele pe plita incinsa la un foc iute si se invart pe toate partile, pentru aproximativ jumatate de ora. Cand coaja exterioara s-a inegrit si flescait, iar prin gaurile create in timpul coacerii incepe sa iasa abur si lichid, se iau de pe foc si se lasa intr-o cratita sa se raceasca, atit cat sa poti pune mana pe ele sa le cojesti.
3 ) Se indeparteaza coaja, apoi se taie pe lung la capatul superior si se rad usor, cu un cutit semintele, ca sa nu pierdem nimic din „corpul” legumei.
4 ) Se aseaza vinetele curatate pe un fund de lemn inclinat si se pune deasupra lor un alt fund de lemn. Prin apasare, dupa inca o jumatate de ora sunt eliminate sucurile acide care fac rau la stomac.
5 ) Se toaca vinetele cu un tocator de lemn sau de plastic (se poate si cu cutitul, dar acela taie in loc sa striveasca si pierde din aroma) pina cand capata o consistenta de „pasta”. Unii prefera sa le puna in mixer, dar nu ies la fel de bune.
6 ) Se pun in vasul final in care se vor servi, se adauga sare dupa gust, apoi se freaca incet cu ulei (preferabil de masline „light”, dar si floarea soarelui este bun) ca atunci cand facem maioneza.
7 ) La sfarsit se adauga ceapa data pe razatoarea mica sau taiata foarte marunt, se decoreaza cu felii de rosii si se pune la rece. Dupa cum observati, reteta este traditional romaneasca, fara maioneza si alte dresuri care ii modifica gustul.

Se mananca pe paine si de preferat cu o garnitura de ardei copti.

Ciuperci umplute cu spanac

Ciuperci umplute cu spanac

Ingrediente: 20 de ciuperci de marime medie, crutoane de paine, spanac, sos de soia (optional), praz, telina, ulei de masline, usturoi maruntit.

Mod de preparare: Se curata si se taie cozile ciupercilor. Ciupercile se pun intr-un vas termo-rezistent si se picura in ele putin ulei de masline. Se lasa in cuptor pana se inmoaie.

Se fierbe spanacul, apoi se scurge. In acelasi vas, unde a mai ramas putina apa in care a fiert spanacul, se pune usturoiul si uleiul la fiert. Se adauga apoi si prazul tocat, cozile tocate de la ciuperci si telina tocata. Se lasa amestecul pe foc timp de 10 minute.

Se adauga spanacul fiert, crutoanele, putina apa si ulei de masline. Se tin pe foc pana se formeaza o umplutura suficient inchegata.

Se umple ciupercile cu acest amestec, apoi sunt lasate la cuptor inca 10-15 minute. Se servesc calde.

Mazare cu marar

Mazare cu marar
1 kg mazare boabe, 2 cepe, o lingura bulion, o lingura de faina, sare, piper, 2 linguri de ulei, o legatura marar

Mod de preparare
Ceapa se curata si se taie marunt, apoi se caleste in ulei. Se adauga mazarea spalata si apa cat sa o acopere si se lasa la fiert. Dupa fierbere se adauga faina, bulionul, se potriveste de sare si piper. La final se adauga mararul tocat marunt.

CARTOFI CU CEAPA

CARTOFI CU CEAPA

Fierbem cartofi in coaja. Dupa ce s-au racorit putin ii curatam (sau curatam doar ochiurile mai negre, lasand restul cojii, care de fapt e f. gustoasa). Apoi ii taiem cubulete sau felioare, dupa cum ne vine mai bine, oricum forma lor nu se va pastra.

Separat punem ceapa taiata intr-o tigaie (cantitatea o hatarati dvs. ceapa da intotdeauna gust f. bun!). Ca sa fie o mancare mai sanatoasa nu prajim de la inceput in ulei, ci punem putina apa in care ceapa sa se inmoaie la foc potrivit. Daca apa scade prea repede, mai adaugam cate putina din cand in cand.

Cand socotim ca ceapa s-a inmuiat bine si cam cand apa scade de tot, adaugam cartofii taiati cubulete, ulei dupa gust, sare si piper. Se poate pune si boia dulce sau iute, dar nu e obligatoriu.

Se mesteca mereu cu o lingura de lemn, se verifica gustul.

Nu lasam prea mult sa se prajasca, pt. ca mancarea sa nu cada greu.

Cine doreste, poate praji de la inceput ceapa, adaugand curand si cartofii, ca sa se amestece bine, dar trebuie sa ne gadim si la ficatul celor ce vor manca bucatele noastre.

Se serveste neaparat cu salata, de orice fel, iar salata sa predomine cantitativ. Nu uitati ca scopul este sa mancam cat mai multe cruditati, celelalte trebuie sa fie doar pretextul sau stimulentul pentru ca marile cantitati de salata sa mearga cat mai bine.

Cu multa placere, de la Mariana.

Morcovi si fasole la cuptor

Pentru 4 portii:
Ingrediente: 500 g fasole alba, 2 morcovi, 3 cepe potrivite, 1 ardei gras rosu, 3 catei de usturoi, 2 lingurite boia dulce de ardei, 3 linguri ulei, 1 lingura patrunjel tocat, sare, piper.

Mod de preparare:
Fasolea se alege, se spala si se pune la fiert. Dupa ce a dat de mai multe ori in clocot, se arunca apa si se pune fasolea in apa proaspata cu sare. Se adauga ceapa taiata marunt si ardeiul taiat fasii. Se lasa pe foc pana se inmoaie. Morcovii se curata, se taie rondele fine si se soteaza in ulei incins. Se adauga usturoiul zdrobit, boiaua, sare, piper, patrunjel tocat. Se pune fasolea fiarta si scursa intr-o cratita, se toarna deasupra compozitia de morcovi si se da cratita la cuptor pentru 15 minute.

Reteta cu sos de soia

2 ardei grasi  verzi ,
2 cepe grase si proaspete mari
sos soia
2-3 linguri ulei
orez cca 200gr (pt 2 portii)
Fierbem orezul cu apa cat sa-l acopere 2 degete la foc mare , cand da in clocot il acoperim si dam focul mic si-l lasam cca 20 min.
Ceapa  o taiem in patru si ardeii cat ceapa si ii perpelim la foc mare cu putin ulei , amestecand continuu  timp de 5-8 min sa nu ajunga sa fiarba (sa ramana ardeii verzi frumosi) iar la sfarsit adaugam sosul de soia si sare daca mai e necesar. Se serveste langa orez.

Ilie Suzana

Sarmale de post cu orez si stafide

Sarmale de post cu orez si stafide

Ingrediente: varza murata, 6 linguri ulei, o lingura de bulion de rosii, 4-5 cepe, o ceasca de orez, 1-2 legaturi de patrunjel, 1-2 legaturi de marar, stafide, sare, piper.

Mod de preparare: Se curata ceapa, se spala, si se taie marunt. Se pune ulei si apa intr-o cratita si se lasa pe foc pana incepe sa fiarba. Se adauga ceapa taiata si se lasa pana se inmoaie, dupa care se pune orezul. Daca este nevoie se mai adauga apa si se lasa cateva minute sa fiarba inabusit. Se stinge focul, se lasa 10-15 minute, pana se umfla orezul, dupa care se adauga verdeata tocata marunt, sare si piper dupa gust, stafidele si se amesteca bine compozitia. Se taie foile de varza, se pune umplutura in foaia de varza in cantitatea potrivita si se impatureste bine pentru a nu se desface in timpul fiertului. Se pune ulei intr-o cratita, se aseaza un strat de varza, dupa care se pun sarmalele una langa alta, in straturi, se acopera cu un strat de varza tocata, se adauga bulionul si apa. Se mai adauga ulei si se baga cratita la cuptor unde se lasa aproximativ o ora.

Chiftelute de soia

Se pun la fiert 200g soia granule(din comert , nu costa mult), cu putin delikat… se fierbe putin, chiar daca face spuma, eu amestec si mai las pe foc, citeva minute bune…apoi o las in acelasi vas sa se raceasca…

Intre timp: curat o ceapa, rad pe razatoarea mica 2 morcovi, o radacina de telina, toc un ardei( de care am: kapia, gogosar…etc). Pun o jumatate de paine la umezit in apa… Reci, strecor granulele de soia…si le spal sub jet de apa in strecuratoarea de legume. Las sa se scurga bine, toc marar, patrunjel, frunze de telina, etc…ce am…strecor si storc bine painea muiata in apa…

Amestec: granule fierte, legume, zarzavat tocat, paine muiata…cit pot eu de bine. Daca compozitia e cam moale…ceva nu s-a scurs f bine(eu sint numai in viteza),atunci…adaog o cana cu faina alba(nu e o regula dar eu asa fac). Amestec bine…Modelez chiftelute cit de mici am eu rabdare(la noi mancarea frumoasa, ca aspect, are succes). Le prajesc in ulei…e singurul incovenient, intra cam mult ulei…se servesc, calde sau reci cu muraturi, salata verde, iaurt.

POFTA  BUNA!!!!…sper sa va placa…

Reteta primita de la Escu Elsa

Morcovi cu fasole la cuptor

Pentru 4 portii
Ingrediente: 500 g fasole alba, 2 morcovi, 3 cepe potrivite, 1 ardei gras rosu, 3 catei de usturoi, 2 lingurite boia dulce de ardei, 3 linguri ulei, 1 lingura patrunjel tocat, sare, piper.
Mod de preparare: Fasolea se alege, se spala si se pune la fiert. Dupa ce a dat de mai multe ori in clocot, se arunca apa si se pune fasolea in apa proaspata cu sare. Se adauga ceapa taiata marunt si ardeiul taiat fasii. Se lasa pe foc pana se inmoaie. Morcovii se curata, se taie rondele fine si se soteaza in ulei incins. Se adauga usturoiul zdrobit, boiaua, sare, piper, patrunjel tocat. Se pune fasolea fiarta si scursa intr-o cratita, se toarna deasupra compozitia de morcovi si se da cratita la cuptor pentru 15 minute.

Legume inabusite

Ingrediente:
– 10 ardei gras de marime cat mai mica, intregi si bine spalati;
– 10 rosii coapte intregi, de marimea unui ou.

Mod de preparare:

Intr-o cratita sau o tigaie cu marginile mai inalte, cu capac (de preferinta de inox) se pun 3-4 linguri de ulei (dupa ce vasul s-a incins in prealabil). Se aseaza ardeii unul langa altul, se presara cu putina sare si se prajesc usor pe toate fetele, cu capac deasupra.

Apoi, se aseaza deasupra rosiile spalate in prealabil si crestate in cruce in varf, pentru a se patrunde cat mai repede. Se mai pune putina sare si pe rosii, se pune capacul si se continua fierberea. Din cand in cand se mai verifica daca legumele sunt fierte, daca nu a scazut prea tare sucul scurs din ele si, in acest caz, se mai pune o cescuta de apa.

Se servesc ca atare.

Cand nu este post, dupa ce s-au fiert legumele, se sparge cate un ou printre ele (pentru cate persoane sunt la masa).

Rasol de fasole galbena

Ingrediente:
– 1 Kg. de fasole galbena lata
– 1 capatana mica de usturoi (sau mai putin dupa gust)
– ulei, sare dupa gust.

Mod de preparare:

Se curata si se rup pastaile de fasole in bucati potrivite, apoi se spala cu apa calda pentru a nu se intari.

Se pune o cratita sau o tigaie mai inalta (de preferinta vasele sa fie de inox) la incins, apoi se pun cca. 3-4 linguri de ulei. Imediat se pun pastaile de fasole scurse bine de apa, se presara putina sare, se pune capac si se inabusa la foc mic de tot cca. 20-30 de minute. Din cand in cand se mai amesteca folosind o lingura de lemn pentru a nu se lipi.

Se curata o capatana mica de usturoi, cateii se freaca (cu un blender) cu putina sare, o lingurita de ulei si se mai adauga putina apa pentru a obtine un sos lichid (cam 200 ml.).

Cand pastaile de fasole s-au inmuiat, se toarna deasupra sosul de usturoi.

Acest preparat poate fi consumat ca atare sau ca garnitura la peste (sau orice alt tip de carne).

Paine integrala de grau

Paine integrala de grau Ingrediente: 1 kg faina integrala, 25 g drojdie, 1 praf sare, 2 lingurite miere, 500 ml apa calduta.
Mod de preparare:
Intr-un lighean mare se pune faina. Separat, drojdia se amesteca cu mierea pana la completa dizolvare si se adauga apa calduta. Se framanta un aluat de consistnta potrivita care se pune la crescut intr-un loc cald. Aluatul se imparte in 2 parti egale, se ruleaza si se aseaza in tavi de cozonac, in care s-a pus hartie pt copt. Se lasa sa se odihneasca 30 min dupa care se introduc tavile la cuptorul incalzit in prealabil. Painea se coace la foc domol, 40 – 45 min.

Cartofi taranesti cu ceapa

Ingrediente:

1 kg cartofi, 2 cepe, 2 morcovi, 1/2 telina, 1/2 lingura vegeta, 2-3 liguri pasta tomate, 1 ligura patrujel si cateva frunze de telina, 2-3 linguri ulei.

Mod de preparare:

Ceapa se toaca marunt, morcovul il punem taiat cubulete mai mari, iar telina se da pe razatoarea mica. Toate acestea se pun la calit cu apa si ulei. Dupa ce s-au calit bine, punem apa si o lasam sa dea in clocot, apoi se pun cartofii taiati cubulete potrivite si se lasa la fiert cam 20 min. Cand sunt aproape gata, se pune pasta de tomate si vegeta si se mai da in cateva clocote la foc mic. Dupa ce oprim focul, punem verdeata tocata fin.

Daniela Faget

Sufleu de linte cu praz

Ingrediente:   250 g linte, 500 g praz, 50 g stafide, 1 ceapa potrivita, 1 frunza dafin, 2 linguri ulei, 3 linguri pesmet, 2 linguri unt, 1 varf cutit praf de chili, 1 lingura vegeta.   Mod de preparare:   Lintea inmuiata de seara se pune la fiert impreuna cu ceapa tocata marunt, foaia de dafin si sarea. Se fierb aprox. 30 min. Se taie prazul rondele si se amesteca cu lintea fiarta si stafidele. Totul se condimenteaza cu praf de chili si se pune intr-o forma unsa. Se presara pe deasupra pesmet si untul taiat cubulete mici si se lasa la copt aprox. 40 min. Se poate orna cu ceapa verde si salata.

Dovlecel crud cu branza TOFU

Ingrediente:   2 dovlecei mici, 150 gr. branza tofu, 3 linguri maioneza de soia, 1 lingurita vegeta, patrujel verde.   Mod de preparare:   Dovlecelul si branza se dau pe razatoarea mare. Patrunjelul se toaca fin si se amesteca cu celelalte ingrediente, inclusiv cu dovlecelul si cu branza. Compozitia se poate servi pe paine sau ca umplutura pt rosii.

Daniela Faget

Ciuperci la cuptor

Compozitie: 6 ciuperci mari (pt.2 persoane), un ardei capia, o legatura marar, 1 lg delikat, margarina, 2 lg ulei

Realizare:
1. se curata ciupercile, se spala si se aseaza in tava;
2. se pune putina margarina in fiecare palarie;
3. se pune apa in tava pana la jumatatea palariilor, eventual si 2 lg ulei;
4. se toaca marunt piciorusele ciupercilor, ardeiul capia si mararul;
5. se amesteca tocatura cu delikat si piper (dupa gust) si zeama de la jumatate de lamaie;
6. se umplu palariile cu amestecul de mai sus
7. se pune tava la cuptor la foc potrivit cca 40 min

Se servesc calde! POFTA BUNA!

Pizza de post

Ingrediente:
blat pizza( se gaseste in comert 1ron/2buc.), margarina vegetala, rosii( din conserve 1.2-2.0ron/conserva), mezeluri de post, tofu, ciuperci, masline, brocoli, boabe porumb fiert, mazare, morcovi(din pungi cu legume congelate in aceasta perioada 3-4 ron/punga din care putem folosi de cel putin 8 ori), sare, boia ardei iute

Mod de preparare:
Se unge blatul cu margarina, peste care se adauga ingredientele de mai sus maruntite ( se pot adauga sau elimina din aceste ingrediente dupa gust si posibilitati). Incingem cuptorul si bagam vasul in care am pus blatul timp de 5-7 min.

Durata 10 min

Primita de la Antonio Patrascu

Ardei umpluti cu legume

Ingrediente:
8 buc. ardei grasi, 2 buc. morcovi, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. ceapa, 3-4 buc. rosii, 1 lingura zahar, 3 linguri ulei

Mod de preparare
Ardeii, carora li s-a scos in prealabil cotorul, se pun 1-2 minute in apa clocotita, putin sarata; se scot apoi pe o sita ca sa se scurga. Dupa aceea, se pune umplutura, se aseaza pe un rnd in cratita se toarna deasupra apa, se adauga ulei si bulion de rosii si se lasa sa fiarba inabusit cu capac, in cuptor sau pe plita, timp de 30-40 minute. Pentru prepararea umpluturii de legume se taie pai morcovul, patrunjelul si ceapa si se prajesc in ulei, se adauga apoi rosii proaspete curatate de seminte si pielita, taiate marunt, se presara putin zahar, sare, piper si se prajesc.

Durata 50 min

Chiftelute cu morcovi

Ingrediente:
700 g morcovi, 2 linguri gris, 3/4 pahar apa minerala, 2 linguri margarina, 2 – 3 linguri pesmet, 2-3 linguri faina, 3 linguri ulei, sare

Mod de preparare
Morcovii rasi pe razatoarea de zarzavat se fierb inabusit in apa minerala, adaugand si margarina. Cand se moaie bine, se adauga grisul in ploaie, amestecand mereu. Se lasa pe foc pna scade bine. Dupa ce s-au racit, se amesteca cu sarea si cu faina si se formeaza chiftelute. Se dau prin pesmet si se prajesc in ulei fierbinte.

Drob de legume

4 cepe, 200 g orez, 1 radacina telina, 2 cartofi, 2 morcovi, sare, piper, 150 g masline negre, 5 linguri pesmet, condiment Delikat, 2 legaturi patrunjel, 1 legatura marar, putina margarina, 2 linguri boia de ardei dulce;
Orezul se pune la fiert in apa cu 1 lingura Delikat. Separat, se pun la fiert cartofii in coaja. Cind sint fierti, se curata si se dau pe razatoarea mica. Ceapa curatata se toaca marunt si se pune la calit in margarina. Morcovii si telina se dau pe razatoarea mare. Maslinele se curata de simburi si se taie feliute. Orezul fiert se amesteca cu ceapa, cartofii, morcovii, telina, maslinele. Se adauga pesmet, 1 cana supa cu Delikat si verdeturile tocate marunt. Se pune boia de ardei, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Amestecul rezultat se pune intr-o tava potrivit de mare, unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 30 min.

Ardei umpluti cu ciuperci

10 ardei, 2 cutii ciuperci, 100 g orez, 1 ceapa, ulei, sare, piper, cimbru, 1 kg rosii (3 linguri pasta de tomate), patrunjel si marar verde

Ceapa tocata se pune impreuna cu orezul spalat la calit in ulei incins. Cind ceapa devine sticloasa, se stinge cu o cana de apa si se lasa sa fiarba pina cind se inmoaie orezul. Se spala ciupercile, se toaca si se adauga impreuna cu verdeata tocata, putin cimbru uscat, sare si piper peste orez. Cu acest amestec se umplu ardeii, se pun capacele de rosii si se aseaza intr-o cratita, in picioare. Se pune apa amestecata cu rosiile tocate ramase, sau cu pasta de tomate, cit sa acopere ardeii. Cratita se da la cuptor pentru 45 min., sau se poate fierbe mincarea si pe aragaz.

Cartofi cu ardei la cuptor

500 g cartofi, ulei, 1 ceapa, 1 ardei gras, 1 lingurita mustar, sare, piper, concentrat Delikat, 1 lingurita mustar, 100 g pasta de tomate, patrunjel verde

Cartofii curatati se taie felii. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in ulei impreuna cu feliile de cartofi. Cind ceapa devine sticloasa, se adauga ardeiul tocat, mustarul si 300 ml supa facuta cu Delikat. Se lasa sa fiarba pina se inmoaie ardeii. Daca mai trebuie zeama, se completeaza cu supa. Cind sint bine fierti cartofii, se adauga pasta de tomate, se sareaza si se pipereaza si se da mincarea la cuptor pentru 15 min. Se presara patrunjel tocat deasupra.

Mincare de cartofi la cuptor

1/2 kg cartofi, 2 cepe, 3 linguri pasta de tomate, 2 linguri orez, ulei, condiment Delikat, 2 ardei gras, 5 boabe de piper, 3 foi de dafin, patrunjel proaspat.
Cartofii se curata si se taie rondele, ceapa se toaca, la fel ardeii. Intr-o cratita se pun citeva linguri de ulei, cartofii taiati rondele, ceapa, ardeii, piperul, foile de dafin, pasta de tomate dizolvata cu apa si deasupra, orezul spalat bine. Peste mincare se pune 1 lingura de condiment Delikat si apa cit sa o acopere si se da la cuptor, la foc potrivit. Mincarea este gata cind orezul este fiert. Daca mai este nevoie, se completeaza cu apa. Dupa ce se scoate de la cuptor, se presara patrunjel tocat deasupra.

Chiftele de post

1 cutie ciuperci, 2 cartofi potriviti, 2 linguri orez, 2 cepe mici, boia, 1 legatura patrunjel, sare, piper, ulei pentru prajit, 3 linguri faina.

Cartofii se curata si se pun la fiert. Separat, se pune la fiert orezul. Ceapa tocata se caleste putin. Cartofii fierti se scurg, se paseaza si se amesteca cu orezul fiert, ceapa calita, patrunjelul tocat si ciupercile date prin masina de tocat. Se pune boia, sare si piper. Din compozitia rezultata se fac chiftelute care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se servesc calde.

Mincarica de dovlecei

2-3 dovlecei, 2 rosii, 2 cepe, 2 ardei, 1 cana ulei, cimbru, patrunjel verde, sare, piper, boia dulce de ardei

Se taie ceapa si ardeii marunt, se calesc in ulei pina cind ceapa devine sticloasa. Se trage cratita de pe foc si se pune boia. Dovleceii se curata de coaja si se dau prin razatoarea mare, apoi se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Dovleceii se pun peste ceapa si ardei. Rosiile se decojesc si se taie cubulete, se pun peste dovlecei, se pune apa cit sa le acopere si se pun pe foc. Se adauga un buchetel de cimbru. Este gata cind dovleceii au fiert si sosul a scazut. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se scoate cimbrul si se pune patrunjelul tocat.

Ciuperci gatite taraneste

500 g ciuperci proaspete, 1 ceapa, sare, piper, 1 ceasca de vin, marar tocat, 1 ceasca ulei
Se curata si se spala ciupercile, se taie felii subtiri si se pun intr-o cratita cu o ceapa tocata si o ceasca de ulei. Se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic. Peste sosul rezultat se pune o ceasca de vin alb, sare si piper. Cind au scazut bine, se adauga verdeata si se ia cratita de pe foc. Ciupercile se servesc fierbinti, cu mamaliguta.

Conopida la cuptor

1 conopida potrivita, 6 cartofi, ulei, 3 linguri pesmet, sare, piper, patrunjel si marar verde
Conopida se desface buchetele si se pune la fiert pentru 15 min. in apa cu sare. Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie felii. Se unge o tava cu ulei si se pun cartofii si conopida in straturi, avind grija ca ultimul strat sa fie de conopida. Intre straturi se pune sare si piper. Deasupra ultimului strat de conopida se pune pesmetul si verdeata tocata. Se da la cuptor pentru 15 min.
Se serveste atit calda, cit si rece, cu salata

Vinete umplute

6 vinete, 6 cepe mici, 2 morcovi, 2 radacini pastirnac, sare, 2 radacini patrunjel, 2 capatini usturoi, 1 legatura verdeata, 1 telina, 1 pahar ulei, 1 kg. rosii
Vinetele se curata de coaja, se taie in jumatate pe lungime, se scoate miezul, se oparesc in apa clocotita cu sare si se lasa deoparte. Se curata restul de legume, radacinoasele se dau pe razatoarea mare, ceapa se toaca, usturoiul se piseaza, iar miezul de vinete se toaca. Toate se pun sa se inabuse in 1/2 pahar de ulei si putina apa. Amestecul se sareaza si pipereaza dupa gust, se adauga verdeata tocata si cu el se umplu jumatatile de vinete. Acestea se aseaza intr-o tava, se pun peste si printre ele felii de rosii, se toarna uleiul ramas si se da la cuptor. Sint gata cind scade bine sosul. Se servesc reci.

Linte cu legume

Ingrediente:

1/2 kg de linte,

2 cepe,

1 morcov,

1 pastarnac,

1 radacina patrunjel,

150 ml suc de rosii,

1 foaie de dafin,

sare, boia, verdeata.

Lasi lintea in apa rece cateva ore sa se inmoaie, apoi o pui la fiert in apa rece. Cureti morcovul, patrunjelul si pastarnacul, le speli si le tai fideluta. Le calesti impreuna cu ceapa tocata in ulei si putina apa (din considerente dietetice).
Adaugi sucul de rosii si lasi sa fiarba la foc mic 1/2 ora. La sfarsit adaugi boia dupa gust. Cand lintea este fiarta, o scurgi si o pui in sosul de legume. Pui foaia de dafin, sare dupa gust, stingi focul si pui verdeata tocata.

Sarmale cu orez

Sarmalele cu orez sunt prin excelenta o mancare de post. Ele se pot realiza atat cu foi de varza, cat si cu frunze de spanac, stevie, loboda sau vita de vie.

Reteta 1 –
Sarmale cu orez in foi de varza acra
Ingrediente ( pentru 5 portii )
2,5 kg varza, 200 g orez, 100 g ceapa, 200 g rosii, 200 g ulei, 200 g bulion, 50 g stafide boia dulce, ardei gras, piper, sare, bors sau zeama de varza.

Instructiuni:
1 ) Alegem foile de varza necesare pentru sarmale, iar restul le toacam fideluta.
2 ) Tocam ceapa foarte marunt.
3 ) Prajim jumatate din ceapa tocata pana capata culoare galbena, adaugam orezul, care in prealabil a fost spalat si se lasa sa se prajeasca putin.
5 ) Stingem cu jumatate din cantitatea de bulion si apa fierbinte, in cantitate de doua ori mai mare decat orezul.
6 ) Amestecam si adaugam piper si sare dupa gust, iar dupa ce da in fiert se baga in cuptor, timp de 15 min.
7 ) Separat rumenim in ulei restul de ceapa, stingem cu bulionul ramas si apa, adaugam boiaua, ardeiul gras si varza tocata, lasand sa fiarba in clocote mici.
8 ) Scoatem orezul din cuptor, la care adaugam stafidele, amestecam compozitia si incepem sa formam sarmalele.
9 ) Intr-o cratita punem un rand de varza tocata, peste care asezam sarmalele de jur imprejur, la mijloc si deadupra se pune restul de varza. Acoperim cu un strat de rosii taiate felii.
10) Daca este necesar, adaugam apa sau zeama de varza. Lasam sa fiarba pana varza este gata.
11) Din cand in cand , este nevoie sa rasucim oala cu sarmale, pentru a nu se prinde de fund.

Daca folosim varza dulce, trebuie s-o oparim inainte, apoi sa alegem foile, restul de varza il tocam fideluta.

Reteta 2 –
Sarmalute cu orez in foi verzi de spanac, sfecla, loboda sau vita de vie
Ingrediente (pentru 5 portii)
55 g frunze, 200 g orez, 200 g ulei, 100 g ceapa, bors, piper, sare, 1 lingurita faina, marar, sare de lamaie, smantana.

Instructiuni:
1 ) Spalam frunzele in apa rece, apoi le oparim cu atentie sa nu se rupa.
2 ) Preparam orezul ca in reteta cu varza acra, insa fara sa punem stafide si bulion, in schimb punem mai mult marar.
3 ) Formam sarmalutele, pe care le asezam intr-o cratita.
4 ) Pregatim sosul astfel:
Prajim in ulei ceapa taiata foarte marunt, adaugam faina, iar dupa ce s-a rumenit putin, se stinge cu apa sau bors.
Strecuram sosul, adaugam mararul si se potiveste de piper, sare si de sare de lamaie.
Turnam acest sos peste sarmalute si lasam sa fiarba la un foc domol.

Se servesc reci.

Le putem servi si cu smantana, insa nu mai este mancare de post.

Pilaf cu ciuperci

Ingrediente:
1 cana orez, 3 cani de apa, 300 g ciuperci, 1 ceapa, 3 linguri ulei, 1 lingura vegeta, sare.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam bine ciupercile.
2 ) Calim putin ceapa taiata marunt, adaugam ciupercile, apoi orezul spalat si scurs.
3 ) Turnam apa, sarea si vegeta.
4 ) Dupa ce a dat cateva clocote, acoperim vasul, il bagam in cuptor la un foc potrivit aproximativ 20 min.

Se serveste de regula cald. Langa el putem pregati o salata cu legume de sezon.

Orez cu rosii la cuptor

Ingrediente:
1kg rosii bine coapte, cativa catei de usturoi, 100ml ulei, 500g orez, 3 ardei taiati solzisori, 1 legatura patrunjel fin tocat, 500g masline negre taiate felii (facultativ)

Instructiuni:
1 ) Oparim rosiile, le curatam de coaja, de seminte si le taiem marunt.
2 ) Intr-o tava unsa cu ulei, punem jumatate din rosii.
3 ) Peste ele, presaram putina sare, piper, usturoi taiat in felioare si ardei in solzisori.
4 ) Spalam orezul si maslinele.
5 ) Amestecam orezul cu maslinele taiate feliute si parunjelul tocat marunt.
6 ) Asezam peste stratul de rosii acest amestec.
7 ) Deasupra restul de rosii si presaram din nou cu putina sare, piper, usturoi si patrunjel.
8 ) Tinem tava sa fiarba in cuptor la un foc slab cel putin o ora.

Se serveste rec

Mazare cu ciuperci

Ingrediente :
125 g ciuperci, 1 cutie de mazare extra-fina, 1 ceapa potrivita, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam ciupercile.
2 ) Taiem marunt ceapa, pe care o calim cateva minute in putina grasime.
3 ) Ciupercile taiate feliute, le prajim inca 2 min., dupa care adaugam mazarea, amestecam, dam intr-un clocot, acoperim vasul si tinem la cald pana servim.

Iahnie de fasole cu spanac

Ingrediente:
500g fasole uscata, 2 cepe mari, 2 morcovi, 3-4 catei usturoi, 1-2 foi de dafin, 500 g spanac, sare, piper, boia, cimbru.

Instructiuni:
1 ) Alegem fasolea inlaturand corpurile straine, o spalam, apoi o punem la inmuiat in apa fara sare (cateva ore) sau de seara pana dimineata. Trebuie sa schimbam apa de doua ori.
2 ) Radem 2 morcovi si 1 ceapa pe razatoarea mare si calim in putin ulei.
3 ) Punem fasolea la fiert impreuna cu morcovii si ceapa calite.
4 ) Intre timp curatam, spalam, oparim spanacul si lasam sa se scurga.
5 ) Tocam o ceapa si usturoiul si calin putin cu o lingura de ulei.
6 ) Spanacul taiat il amestecam cu ceapa si usturoiul pe care le-am calit, adaugam sare, piper si boia.
7 ) Compozitia o punem intr-un vas rezistent la cuptor, iar deasupra punem fasolea fiarta fara zeama si presaram putin cimbru.
8 ) Tinem la cuptor 30 min.

Servim cu muraturi.

Ghiveci

Ingrediente:
1 kg cartofi, 1 kg dovlecei, 1 kg morcovi, 1 kg mazare, 1 vanata, 1 kg rosii, 1 capatana de usturoi, 1 praz, 1 ardei gras, 1 ceasca ulei, 5 cepe mari, 1 legatura de marar si patrunjel, sare, piper, foi de dafin

Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam zarzavaturile.
2 ) Ceapa, prazul si ardeiul taiate solzi se calesc in ulei.
3 ) Adaugam in ordine: cartofii, vanata, mazarea, morcovii si dovleceii taiati rondele.
4 ) Punem apa, fara sa se depaseasca nivelul zarzavaturilor.
5 ) Cand sunt bine fierte, adaugam rosiile decojite si date prin razatoare, usturoiul tocat marunt, sarea, piperul si cateva foi de dafin.
6 ) Mai lasam pe foc 10 minute.
7 ) Dupa ce se indeparteaza de pe foc, adaugam verdeata taiata marunt.

File de peste cu rosii

Ingrediente (pentru 4 portii):
600 g rosii, sare, piper, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc verde tocat, 3 linguri ulei de masline, 1 capatana usturoi, 600 g file de peste (salau, merluciu etc.).

Instructiuni:
1 ) Spalam rosiile, le taiem felii si le aseazam intr-o forma unsa (rezistenta la foc). Punem sare si piper.
2 ) Amestecam verdeata cu uleiul, curatam usturoiul, iar cateii se pun intregi, impreuna cu uleiul peste feliile de rosii.
3 ) Incingem cuptorul la 200 grade si lasam rosiile sa se rumeneasca circa 5 minute.
4 ) Spalam fileurile de peste, le zvantam, punem sare si piper.
5 ) Aseazam pestele peste stratul de rosii si il ungem cu putina zeama (din tava).
6 ) Bagam tava in cuptor timp de 15 min.

Se serveste fierbinte, cu o garnitura de cartofi. Deasupra putem presara putin busuic tocat.

Dovlecei cu masline

Ingrediente:
2 dovlecei, 1 catel usturoi, 1 ceapa, 100 g masline, 5 linguri ulei, 1 cana vin alb, 1 lingura faina, zeama de lamaie, busuioc, 1 legatura patrunjel, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Spalam dovleceii (in coaja) si dupa ce i-am sters de apa, ii taiem in felii de 1 cm grosime.
2 ) Peste rondelele de dovlecei punem putina zeama de lamaie, sare si piper si ii trecem prin faina.
3 ) Prajim rondele in ulei pe ambele parti si le asezam pe un platou.
4 ) Curatam si taiem marunt ceapa si usturoiul, pe care le calim si stingem cu bulion, vin si zeama de lamaie.
5 ) Adaugam putin piper si verdeata tocata marunt.
6 ) Taiem maslinele in felii si le punem peste dovleceii din platou, iar deasupra turnam sosul.
7 ) Tinem in frigider cel putin 15 min.

Ii servim reci.

Varianta: Dovlecei rondele
Se prepara ca si cei cu masline, cu deosebirea ca nu punem masline si sos, in schimb se pune ceva mai mult piper.

Dovlecei umpluti

Ingrediente:
5 dovlecei potriviti, o ceasca orez, 1 morcov, 1 ceapa, 3 linguri suc de rosii, 2 linguri untdelemn, 1 legatura marar, 1 lingurita gris sau pesmet, sare, piper.

Instructiuni:
1 ) Spalam si curatam dovleceii.
2 ) Ii taiem in jumatati, apoi ii scobim cu atentie ca sa nu se strice peretii.
3 ) Ceapa si morcovul tocate marunt le calim, adaugam orezul spalat si bine scurs, miezul de la dovlecei si stingem cu 3 cesti cu apa.
4 ) Adaugam o lingurita cu gris sau pesmet, mararul tocat marunt si potrivim de sare si piper.
5 ) Aceasta umplutura o tinem in cuptor la un foc potrivit, aproximativ 25 min. pana se umfla bine orezul.
6 ) Dupa ce s-a racit, umplem dovleceii, pe care ii asezam intr-o tava unsa.
7 ) Bagam tava in cuptor la un foc potrivit, pana se rumenesc putin.
8 ) Dupa ce s-au rumenit, turnam sosul de rosii si mai lasam inca 10 min. in cuptor.

In umplutura putem adauga si 200g ciuperci taiate marunt.

Ii servim calzi.

Ardei umpluti cu orez

Ardeii grasi umpluti cu orez sunt o mancare de post, mult apreciata, ca si sarmalele cu orez.

Ingrediente( pentru 5 persoane ):
Ardei grasi, 200 g orez, 200 g ulei, 100 g ceapa, boia, piper, sare, marar, suc de rosii

Instructiuni:
1 ) Umplutura de orez o preparam ca la sarmalele in foi de varza, insa fara stafide, dar adaugandu-se marar verde tacat marunt.
2 ) Alegem ardeii grasi, taiem un capacel la partea de sus si-i curatam bine de seminte.
3 ) Umplem fiecare ardei cu orezul pregatit, ii ungem cu ulei, apoi ii asezam intr-o tava unsa si ea cu ulei.
4 ) Bagam tava in cuptor, pana se rumenesc ardeii.
5 ) Se acoppera cu sos de rosii si se lasa sa fiarba trei sferturi de ora, pana se fierbe orezul. Reteta sosului de rosii este prezentata la sosuri.

Pateu de linte

Ingrediente:

250 gr linte, 2 cepe, 1 morcov, 2 cartofi. 4-5 catei de usturoi, 100 g ulei, sare, cimbru, maghiran, 1 ligura pasta tomate.

Mod de preparare:

Lintea se spala bine si se pune la inmuiat de seara pana dimineata. Dimineata se spala in mai multe ape, indepartandu-se cat mai multe cojite. Apoi se pune la fiert, impreuna cu morcovul si cartofii, timp de 30 min. Ceapa se toaca marunt si se inabuse cu apa si ulei. Dupa ce lintea a fiert, se scurge de apa si se  mixeaza sau se trece prin masina de tocat cu restul ingredientelor. Se pune la racit intr-un castron dupa care se orneaza si se pune la frigider.

Daniela Faget

Ciuperci la cuptor

Ingrediente:
Ciuperci mijlocii ( in functie de cate portii dorim sa facem, socotind de regula 3 – 4 ciuperci de persoana ), putina margarina, sare si piper dupa gust.

Instructiuni:
1 ) Curatam ciupercile, indepartand piciorusul si partea exterioara a palariei, apoi le spalam bine. La urma le putem clati cu apa in care am pus putina zeama de lamaie, pentru a nu se innegri.
2) Asezam ciupercile intr-o tava, puse unele langa altele. In fiecare palarie presaram putina sare, piper si punem margarina cat un bob de mazare
3 ) Le tinem la cuptor pana se inmoaie.

Le servesim fierbinti.

Piciorusele le putem toca nu prea marunt si cali in putina grasime. Dupa ce le-am calit, umplem cu ele fiecare ciuperca. In acest caz, nu mai trebuie sa punem margarina separat.

Fasole batuta

Este un fel de mancare usor de preparat si hranitor.
Poate fi servita si ca aperitiv.

Ingrediente
500 g fasole alba boabe, 2 cepe nu prea mari, 1 morcov, 50 g ulei, 1-2 catei de usturoi si sare dupa gust si regim.

Instructiuni
1 ) Alegem fasolea, eliminand corpurile straine, o spalam si apoi o punem la inmuiat intr-un vas cu apa rece cateva ore (sau de seara pana dimineata).
2 ) Intr-o oala de 4 litri cu apa clocotita, punem boabele de fasole si le fierbem cca 15 minute, dupa care schimbam apa. O punem din nou la fiert tot cu apa clocotita.
3 ) Adaugam o ceapa taiata marunt, morcovul si sarea. Dupa ce s-a fiert bine, ca boabele sa fie moi, strecuram fasolea si lasam boabele sa se raceasca.
4 ) Trecem boabele prin masina de tocat, adaugam putin ulei, usturoiul bine pisat cu putina sare si potrivim de sare si piper si frecam bine.
5 ) Punem fasolea batuta in vasele de servit.
6 ) Curatam a doua ceapa pe care o taiem pestisori.
7 ) Prajim ceapa pana capata o culoare aurie frumoasa.
8 ) Cu o furculita asezam ceapa rumenita deasupra si putem turna si din uleiul in care am prajit ceapa.

Se tine in frigider pana o servim.

Icre de post

Ingrediente:
1 ceasca de gris, 3 cesti suc dulce de rosii, 1 ceasca de ulei, 1 ceapa, sare, piper

Instructiuni:
1 ) Punem la fiert sucul de rosii la un foc mic sa clocotesca, peste care turnam grisul in ploaie, amestecand cu grija pentru a nu se forma cocolase.
2 ) Dupa ce grisul a crescut, luam vasul de pe foc si lasam sa se raceasca.
3 ) Dupa ce s-a racit, adaugam putin ulei, frecam pana se incorporeaza, procedand asa, pana terminam intreaga cantitate de ulei.
4 ) La sfarsit punem ceapa data pe razatoarea mica sau tocata marunt, potivim de sare si piper dupa gust.

Rosii umplute cu vinete

Ingrediente:
Rosii proaspete, sanatoase, potrivite si frumoase, salata de vinete.
Nunarul rosiilor este in functie de nunarul de portii pe care vrem sa le servim, socotind 1 – 2 rosii de persoana.

Instructiuni:
1 ) Spalam rosiile si cu un cutit cu zimti, taiem un capacel la partea de sus a fiecarei rosii, iar cu o lingurita scoatem miezul.
2 ) Umplem fiecare rosie cu salata de vinete si acoperim cu capacelul pe care l-am decupat anterior.
3 ) Pe un platou punem frunze proaspete de salata, bine spalate si scurse, peste care asezam rosiile umplute.

Le scoatem din frigider cand dorim sa le servim.

Rosiile se pot umple si cu alte salate (de dovlecei, de orez, de ciuperci, de conopida).

Mucenici, reteta pentru mucenici

Mucenici, reteta pentru mucenici

Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.

Este indicat ca in seara de 8 martie, sa se face coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.

In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata din urmatoarele ingrediente: apa, sare(un varf de lingurita), coaja de la o lamaie(rasa) si zahar.

Mucenicii se pun in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coaja de lamaie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Ne putem da seama ca mucenicii sunt fierti, atunci cand acestia se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.

PRAJITURA CU MERE DE POST

PRAJITURA CU MERE DE POST Aluatul: 500 grame faina,  100 grame margarina muiata la foc, sare, 100 grame zahar, praf de vanilie, 5 linguri sirop de fructe, apa dupa cit e nevoie, 1,5kg mere. Se amesteca toate si se face un aluat gros. Aluatul se imparte in doua si o jumatate se pune intr-un strat subtire intr-o tava si se da la foc mijlociu, un pic pina se usca la suprafata. Intre timp se pregatesc merele: se curata si se rad pe razatoare cu ochiuri mari. Se scurg de suc si se amesteca cu un pic de zahar ( dupa gust) si scortisoara. Se scoate tava din cuptor si se adauga merele. Cealalta jumatate de aluat se intinde, si se pune deasupra merelor. Se pune in cuptor la foc mijlociu pentru vreo 45 de minute, sau pina e coapta ( depinde de cuptor).   POFTA BUNA!   Cu multa dragoste din America Ana Ward din Gilbert, Arizona, Statele Unite

Trandafir de post

Se face o maia din 200 ml nectar de fructe (portocale, caise, piersici), 30 gr drojdie si doua linguri de faina. separat se amesteca 400 gr faina, un praf de copt, 4 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat, zeama de la jumatate de lamaie sau portocala (iese aluatul mai fraged). Se framanta amestecul cu maiaua, un aluat moale, punand la framantat si 60 ml ulei. Se lasa la dospit 2-3 ore.

Umplutura: 200 gr nuci, 5 linguri zahar, 2 pliculete zahar vanilat, 3 lingurite cacao, 100 ml nectar. Se fierb pana se omogenizeaza.

Se intinde o foaie pe care se pune umplutura, se ruleaza si se taie in 10-12 bucati care se pun cu taietura in sus, in tava rotunda unsa cu ulei sau in care s-a pus hartie de copt. se coace 30-40 minute la foc mediu. dupa coacere se unge cu miere si se poate presara cocos.

Umplutura se poate face si din dovleac, mere, visine de compot.

preluat de pe http://www.crestinortodox.ro/retete-post/

Categorii: Uncategorized | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: