Discutii duhovnicesti: „Frica, intre virtute si pacat”

Frica este cunoscuta pe de o parte ca o puternica arma a crestinului dar si o slabiciune sau patima cel chinuieste pe om. Ca toate puterile sufletesti sau inclinari ale omului, frica , a fost asezata de Dumnezeu in on inca din gradina raiului, pentru a se teme de moarte (moartea propriu zisa find despartirea omului de Dumnezeu care este Viata ). Pentru a putea amagi pe om, diavolul a cautat in primul rand sa inlature frica spunandu-i ca nu va muri ci va fi ca Dumnezeu si astfel s-a produs caderea.

In ceea ce priveste invatatura Sfintilor Parinti, la un capat al mantuirii sta frica de Dumnezeu, iar la celalalt dragostea de Dumnezeu. Frica de Dumnezeu nu este altceva decat frica de a nu gresi inaintea lui Dumnezeu si departandu-ne de El sa ne facem partasi iadului(iadul fiind insasi moartea in sensul ei cel mai deplin). Aceasta este mantuitoarea frica de Dumnezeu!

Ceea ce psihologia numeste fobie, este o pervertire a fricii celei mantuitoare. Precum se intampla si cu pacatul, lupta se de si de aceasta data la nivelul gandurilor, avand acelasi principiu care este gandul mincinos. Astfel atunci cand cineva se teme de intuneric este din cauza unor gandurio care ii spun ca undeva se afla cineva inspaimantator care ar putea… sa-l omoare. Atunci cand cineva are  frica de inaltime este din cauza gandurilor care ii aduc imaginea caderii, si parca ii si arata cum se imprastie pe pamant. Astfel fobiile pana la urma pornesc de la frica de moarte (frica patimasa in cazul de fata) si nepregatirea omului de a da piept cu ea.

Ca leac pentru vindecarea de aceste frici nefolositoare si pacatoase trebuie in primul rand vadit gandul mincinos prin infruntarea lui. In al doilea rand vindecarea vine printr-o traire ce indeparteaza din sufletul omului frica de moarte(ca despartire a sufletului de trup) si care sa trezeasca totodata frica de moartea cea vesnica, adica despartirea omului de voia lui Dumnezeu.

Categorii: Uncategorized | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Discutii duhovnicesti: „Frica, intre virtute si pacat”

  1. ghenadie

    http://www.ortodoxia.md/articole-si-publicatii/1079-despre-frica-din-intelepciunea-sfintilor-printi au mancat si eu un a la titlu…dar na…ca doar sunt oameni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: