Cuviosul Paisie Aghioritul – Nobleţea duhovnicească

“- Gheronda, la ce să luăm aminte mai mult în Postul Mare?
 
– La nobleţe, la nobleţea duhovnicească.
 
– Gheronda, Postul Mare nu este mai mult o perioadă de pocainţă?
 
– Nobleţe, nobleţe, ca să fiţi prinşi în mreaja lui Hristos. Altfel nu-i chip să sporiţi. Dacă aţi şti ce aduce nobleţea, aţi vâna-o zi şi noapte; nici n-aţi mai dormi. Dacă cercetezi cu de-amănuntul nobleţea duhovnicească, vei vedea ascunsă în ea măreţia lui Dumnezeu.
 
– Gheronda, ce este nobleţea mai exact?
 
– Nobleţea duhovnicească este superioritatea duhovnicească, este jertfă. Un suflet nobil are pretenţii numai de la sine însuşi, iar nu de la ceilalţi. Se jertfeşte pentru ceilalţi, fără să aştepte răsplată. Uită tot ce dă, dar îşi aminteşte până şi cel mai mic lucru care i se dă. Are mărinimie, are smerenie şi simplitate, are lipsă de interes, cinste… le are pe toate. Are cea mai mare bucurie şi veselie duhovnicească.
Nobleţea duhovnicească are Harul lui Dumnezeu, este – cum să spun? – o însuşire dumnezeiască. Acolo unde există nobleţe, lucrarea nu se face cu zgomot, nu se face la vedere. De aceea, acolo se odihneşte Hristos şi acolo este binecuvântarea lui Hristos.
 
-Gheronda, când mi se cere să fac un lucru, îndată mă gândesc că am şi alte treburi de făcut şi mă împotrivesc.
 
– Daca dobândeşti nobleţe, le depăşeşti pe toate acestea. Nu folosi logica, fiindca nobleţea este în afara logicii. Voi vreţi să aranjaţi lucrurile cu logica omenească, cu dreptatea lumească. Unde este dreptatea duhovnicească? Nu am spus că omul, cu cât este mai duhovnicesc, cu atât are mai puţine drepturi în această viată? Omul duhovnicesc doar dăruieşte şi niciodată nu caută să primească?
 
– Gheronda, cum pot să dobândesc nobleţea?
 
– Să te mişti smerit, cu râvnă curată şi întotdeauna să te jertfeşti. Să cultivi sensibilitatea duhovnicească. Să rămâi netulburat(ă) când altul te deranjează şi să te bucuri că eşti deranjat(ă) şi că nu deranjezi. Căci sunt unii cărora nu le pasă daca îi deranjează pe alţii, ci îi preocupă numai să nu fie ei deranjaţi. Alţii nu vor nici să deranjeze pe alţii, dar nici să fie deranjaţi. Iar alţii spun: “Sunt sensibil, nu pot suporta nici măcar o vorbă”. Dar ei jignesc pe alţii. Ce fel de sensibilitate este aceasta? Adevarata sensibilitate are nobleţe.
 
– Gheronda, dacă cineva are defecte, dar se luptă să dobândească nobleţea, va fi ajutat?
 
– Nobleţea va alunga defectele.
 
Gheronda, libertatea duhovnicească înseamnă slobozirea de patimi?
 
– Libertatea duhovnicească este nobleţea despre care vă spun că trebuie să o aveţi. Şi pentru ca omul să aibă nobleţe, trebuie să nu existe înlăuntrul său patimi josnice, micime sufletească etc. Dumnezeu nu stă acolo unde este micime sufletească, fiindcă Dumnezeu este din fire bun.”
 

Din „Cuviosul Paisie Aghioritul – Cuvinte duhovniceşti, vol 5 – Patimi şi Virtuţi”

Pentru citirea integrală a articolului vizitaţi:

http://www.razbointrucuvant.ro/2008/03/10/la-ce-sa-luam-aminte-mai-mult-in-postul-mare

Categorii: Uncategorized | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: