Ce este A.S.C.O.R.

CONTACT

Ce este A.S.C.O.R.?

A.S.C.O.R./L.T.C.O.R. este cea mai mare organizaţie de tineret din România, având numeroase filiale, în toate centrele universitare ale ţării şi nu numai. Scopul asociaţiei este promovarea credinţei şi spiritualităţii creştin-ortodoxe cu prioritate în mediul liceal şi universitar, în duhul filocalic redescoperit de către Pr. Dumitru Stăniloae.

Activităţile specifice asociaţiei  sunt: organizarea de conferinţe pe diferite teme culturale şi duhovniceşti, pelerinaje la mânăstiri şi biserici din ţară, tabere de muncă, acţiuni de asistenţă socială, discuţii şi dezbateri pe teme cultural-religioase şi teme specifice vârstei, vizionare de filme duhovniceşti, istorice, culturale, despre familie, despre societatea de azi etc.

Dezbateri pe diverse teme duhovniceşti au loc săptămânal la sediul asociaţiei, având ca invitaţi preoţi şi oameni de cultură. În preajma sărbătorilor are loc şi un program de ‘colinde din bătrâni’, ce readuce în mijlocul colindătorilor parfumul obiceiurilor străbune.

Începuturile ASCOR Slatina

Începuturile ASCOR Slatina se află în locuitorii credincioşi ai plaiurilor Oltului pentru că ASCOR Slatina este direct legată de Episcopia Slatinei, iar Episcopia Slatinei a luat fiinţă din dorinţa oamenilor de a avea un vlădică.

Chiar în ziua întronizării noului episcop, la ieşirea din Biserică după terminarea slujbei, doi dintre preşedinţii ASCOR Craiova, unul fost, unul actual, după ce l-au felicitat pe PS Sebastian, i-au propus acestuia să-i dea o mână de ajutor pentru înfiinţarea unei asociaţii şi în oraşul Slatina.

La două luni, după ce s-au mai aşezat lucrurile, iată-ne ajunşi în cabinetul PS Sebastian pentru a găsi o soluţie viabilă de a pune asociaţia pe picioare. Şi soluţia a venit: eu, fostul, cu experienţa acumulată la Craiova să coordonez ASCOR Slatina, mutându-mă în oraş.

Ajuns aici, m-am interesat care este situaţia tineretului de aici şi după unele informaţii primite, ca de exemplu că nu este viaţă studenţească efectivă, Slatina nefiind un centru universitar puternic, ne-am gândit să ne axăm pe licee. Aşa că în prima şi a doua zi de lucru am văzut liceele.

Era 1-2 iulie, copiii erau în vacanţă. Pentru a câştiga şi vara trebuia să începem. Am contactat profesorii de religie de la licee şi i-am invitat la sediu cu copii cu tot  sau ne-am întâlnit în oraş pentru a ne cunoaşte şi a le prezenta asociaţia.

Uşor, uşor, am început. Şi astfel vara a fost biruită căci în vară au fost făcute patru pelerinaje, iar unul dintre ele chiar de doisprezece zile în Nordul Moldovei cu trenul, cu maşina (ca-n vorba românului „ia-mă nene!”), şi cu…căruţa. De asemenea, am avut discuţii duhovniceşti pe diverse teme o dată pe săptămână, seri de rugăciune, vizionări de filme documentare sau artistice.

Au fost şi momente grele dar în Slatina există şi apostoli ai lui Hristos iar gândul la aceşti apostoli îţi dă nădejde. Iar unul dintre apostoli este dna Smedescu. O persoană deosebită, profesor de română la Liceul Minulescu…mă rezum doar la atât.

În prezent suntem un „aluat” care sperăm să dospim „toată frământătura”.

Ne dorim ca finalitatea acţiunilor noastre să fie Biserica. Să culminăm în spaţiul liturgic cu slujbe, spovedanie, împărtăşanie…

Ne dorim să fim o unitate, o comunitate, să  redescoperim ce înseamnă a fi PERSOANĂ.

Ne dorim să redescoperim cultura autentică românească să gustăm şi să promovăm valorile create de strămoşii noştri şi de puţinele persoane care mai fac artă.

Ne dorim să înţelegem, să pătrundem societatea de azi. Iar pentru a o înţelege, trebuie să ştim mai întâi ISTORIE. Geto-dacii cu Burebista, Decebal, migraţia popoarelor pe pământurile noastre , perioada voievodatelor, perioada feudală cu marii domnitori Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Constantin Brâncoveanu etc., perioada industrială cu naşterea capitalismului, comunismul, modernismul, perioada post-modernistă…

ACŢIUNI SPECIFICE
A.S.C.O.R./L.T.C.O.R.

 • Organizarea de conferinţe pe diferite teme culturale şi duhovniceşti;
 • Organizarea de pelerinaje la mânăstiri şi biserici din ţară;
 • Organizarea de tabere de muncă;
 • Acţiuni de asistenţă socială;
 • Discuţii şi dezbateri pe teme cultural-religioase şi teme specifice vârstei;
 • Vizionare de filme duhovniceşti, istorice, culturale, despre familie, despre societatea de azi etc.;
 • Program de colinde în perioada sărbătorilor.

PROGRAM ASCOR

 • În fiecare Duminică de la ora 18.00, ascor Slatina organizează discuţii duhovniceşti şi alte acţiuni
5 comentarii

5 gânduri despre „Ce este A.S.C.O.R.

 1. Grancea Ciprian

  Doamne ajuta ! As dori daca ati putea pune la dispozitie pe site predici cu Prea Sfintitul Sebastian Pascanu!Sunt din Arhiepiscopia Bucurestului si imi amintesc de Prea Sfintitul Sebastian cu foarte mare bucurie duhovniceasca cum isi indruma credinciosii prin predicile sale,cum se straduia sa aduca fiecare suflet la mintuire!Sunt din Mizil-Prahova si nu voi uita niciodata Sfintirea Biserici din lemn la care Prea Sfintia sa a luat parte,asteptam cu nerabdare duhovniceasca ca Prea Sfintia sa sa revina si la tirnosirea biserici dar poate cine stie de va fi voia Domnului cind se va tarnosi biserica vor veni si alte vremuri si atunci ne vom bucura din nou de acest prilej duhovnicesc impreuna,va iubim mult si nu o sa va uitam niciodata!

 2. Mariana

  Cu Dumnezeu inainte!Dupa parerea tinerilor din ziua de azi nimeni nu trebuie sa mai mearga la Biserica pt k este luat peste picior dak te vede intrand sau iesind din lacasul Sfant,in schimb toti se inghesuie la baruri,discoteci etc,fara a avea vreo retinere.Atunci cand unii adolescenti sunt mai retrasi sau au unele defecte,toti ceilalti tineri ii dau la o parte fara ai mai baga in seama,iar acestia ramanand singuri,de multe ori lucrul acesta ducand chiar la sinucidere.Ar terbui ca nimeni sa nu fie uitat de lumea care il inconjoara si aceasta sa acorde aceeasi atentie la toata lumea indiferent daca poate sau nu face parte din colectivul respectiv.Numai bine si nu uitati ca Dumnezeu exista si trebuie sa-l respectati iubindu-va Aproapele si rostind rugaciuni…!!!

 3. Mariana

  Binecuvantati fi-ti de Dumnezeu!chiar daca nu ne dam seama de ceea ce ni se intampla de multe ori trebuie sa-i fim recunoscatori lui Dumnezeu deoarece peste tot este mana lui.trebuie sa-i fim recunoscatorimereu,dar noi suntem toatal convinsi ca ne facem singuri lucrurile bune de care avem parte fara a contribui TATAL si de multe ori nu spunem nici cel putin”Doamne,iti multumesc ca m-ai ajutat!” Nu uitati ca Dumnezeu exista si vede tot ce se intampla cu noi.iar cand vom ajunge la Domnul ne va rasplati cu aceeasi moneda…

 4. Pingback: Acţiuni viitoare «

 5. Camy

  Ma bucur ca s-a facut Asocia si aici in Slatina si e o treaba f. buna pentru cine stie sa vada si sa auda cu adevarat si ptr. cei care indura Realitatea asta care e tot mai rea(intr-un fel), important e ca oricum Viata merge mai departe si fie ca ne convine sau nu trecem peste…mergem inainte(cu Mintea, cu Duhul, cu Credinta, cu Incredere asa cum putem fiecare dintre noi mai mult sau mai putin) si as fi curioasa sa ascult dezbateri pe teme religioase, sincera sa fiu ma relxazeaza in cea mai mare masura, e ceva care nu te lasa sa mai stai cu gandul la toate prbl., credeti-ma ca de fiecare data cand intru in Biserica si stau sa ascult chiar daca nu sunt atenta la tot ca nu tot imi suna sau m-i se par interesante din pacate dar ma relaxeaza, ma linistesc cuv. spuse de Preot indiferent ce spune…e ca si cum ai auzi niste cuv. f. speciale care le auzi rar si te inconjoara cu o caldura aparte si cand ies din Biserica ies cu o oarecare Pace Sufleteasca, ca s cum ar f ceva schimbat cat de mic dar ceva este… si conteaza oricum ! Asa ca lasati discotecile oameni buni, lasati betiviile, fumatul, nu mai injurati, nu scuipati, nu urati, nu fiti rai si mai faceti si rugaciuni(macar seara inainte de culcare),mai tineti un Post Miercurea si Vinerea sau intr-una din zile, duceti-va la Biserica Duminica si rugati-va ptr. Neamul vostru(ce vii si chiar si cei morti) dar faceti totul cu Credinta si Incredere si din Suflet ca D-zeu va vede si va sti pe cine sa ajute, sa ii mai ierte din pacate… D-zeu sa va Binecuvanteze ! Numai bine si fiti Sanatosi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: